Başarı oranı en yüksek Denizli sürücü kursu'yuz!

Instagram Youtube Sürücü Kursu Denizli İletşim
Bizden Duyurular & Haberler

Her Araçta Bulunması Gereken Ekipmanlar

10.01.2024 Her Araçta Bulunması Gereken Ekipmanlar

Taşıtlarda daha güvenli yolculuk yapmak ve acil ihtiyaçlara hızlı karşılık verebilmek için bazı ekipmanları araçlarımızda bulundurmalıyız.

Bu ekipmanların bazıları zorunlu olarak araçlarda bulunması gerekirken bazıları ise acil durumlarda ihtiyaç halinde çabuk ulaşılması daha iyi olacağı için bulundurulmasında fayda olacak malzemeleri içeriyor. Bu malzemeleri türüne göre resmî belgeler, tıbbi ekipmanlar ve araç için önemli ekipmanlar olarak ayırarak ne gibi durumlarda ihtiyaç duyulduğunu sizlere aktaracağız. Bu bilgileri hem teorik hem de direksiyon dersi kapsamında detaylı şekilde öğreneceğiniz Güven Sürücü Kursumuza kayıt yaptırmak  isterseniz bize ulaşabilirsiniz.

Önemli ekipmanlar

  • Yangın söndürücü: Her araçta zorunlu olarak bulunması gereken ekipmanların başında yangın söndürücü bulunur. Motor arızası gibi durumlarda, araç içinde meydana gelebilecek kazalar yüzünden çıkan bir yangın başlangıcında acil müdahale ile daha büyük hasarların önüne geçebilirsiniz. Yangın söndürücülerin boyutu kullandığınız araç türüne göre değişkenlik gösterebilir.
  • Üçgen reflektör: Motosiklet dışındaki araçlarda 2 tane bulunması gerekir ve kaza gibi durumlarda aracın önüne ve arkasına konularak diğer sürücüleri uyarmak amaçlı kullanılır. Ehliyet sınavı sırasında arabaya geçmeden önce yapılan araç tanıtımlarında muhakkak sorulan ekipmanlardandır.
  • Stepne: Araçlarda bulunması gereken yedek lastiğe stepne adı verilir ve acil durumlarda yolda kalmamak için bu yedek lastiği kullanılarak en yakın tamirhaneye ulaşım sağlayabilirsiniz.
  • Kriko: Taşıtın altına yerleştirilerek genellikle lastik değiştirmek için kullanılan araçlardan biridir. Yolda kalmanızı engelleyerek, gerçekleşen problemleri çözmede önemli rol oynar.
  • Bijon anahtarı: Lastik değiştirmede kritik rol oynayan ekipmanlardandır. Lastiklerde bulunan bijonları çıkartmak için kullanılır. Stepne, kriko ve bijon anahtarı bir arada bulunması gereken zorunlu araç ekipmanlarındandır.
  • Takoz: Takozlar araçların bakımı ya da tamiri sırasında aracın hareket etmemesini garantilemek için kullanılıyor. Aracınızda takoz bulundurmak zorunlu bir gereç olmasa da ihtiyaç halinde oldukça faydalı olacaktır.
  • Çeki halatı: Araçlar arasında çekme işlemini gerçekleştirmek için gerekli olan bulundurulması zorunlu ekipmanlardandır. Aracınızın kapasitesine göre yolda kalmış başka bir aracı çekmek için kullanılır.

 

İlk yardım çantası

İlk yardım çantası sizin başınıza gelmiş kazada ya da şahit olduğunuz başka bir kazada temel tıbbi müdahale için kullanabileceğiniz acil durum setidir. Bu setlerin içeriği boyutuna göre değişiklik gösterse de temel olarak bulunması gereken ilk yardım malzemeleri şu şekildedir:

  • Steril sargı bezi: Yaraları kapatmak, temiz tutmak ve enfeksiyon riskini azaltmak gibi işlevleri olan temel tıbbi gereçlerdendir.
  • Üçgen sargı bezi: Kanamaları kontrol altına almaya, kırık veya burkulmalarda uzuvları sabitlemeye yarar. Baş yaralanmalarında da sıklıkla kullanılır.
  • Antiseptik solüsyon: Yaralı bölgeyi temizleyerek mikropları öldürmek için kullanılır.
  • Yara bandı: hafif kazalarda çok hafif yaralanmaların tedavisi için kullanılır.
  • Plaster: Yaraları kapatmak, steril bezleri sabitleyerek yarayı sarmak gibi görevleri olan yapışkan, esneyebilen bir banttır.
  • Tıbbi eldiven: Yaraya herhangi bir mikrop bulaştırmamak ve steril bir tedavi uygulamak için kullanılır.
  • Çengelli iğne: Genellikle sargı bezlerini sabitlemek için kullanılır.
  • Küçük makas: Bandajları, kıyafetleri keserek durumu daha iyi gözlemlemek için işinizi kolaylaştıran bir araçtır.
  • Yanık örtüsü (alüminyum): Çok büyük hasarların önüne geçilmesinde yardımcı olabilecek bir tıbbi malzemedir. Trafik kazaları ya da araç arızaları yüzünden meydana gelen yangınların sebep olduğu yanıkları kapatarak hava ve mikropların yanık bölgeye ulaşmasını engeller.
  • El feneri: Sadece yaralanmalarda değil gece gerçekleşebilecek kazalar ya da araç bozulmaları sırasında kullanılabilecek ek malzemelerdendir.

 

Resmî Belgeler

  • Araç ruhsatı: Araç sahipliğini ve o araçla trafiğe çıkma izninin olduğunu gösteren resmî belgedir. Polis çevirmelerinde ruhsat zorunlu belgelerden olduğu için yanınızda bulunmaması durumunda sıkıntı yaşayabilirsiniz.
  • Sürücü belgesi: Trafikte yanınızda olmaması durumunda sıkıntı yaşayacağınız belgelerden biri de sürücü belgesidir. Yola çıkmadan önce ehliyetinizi alıp almadığınızı her zaman kontrol etmeniz gerekir.
  • Zorunlu trafik sigortası: Bir kaza yaşadığınız zaman karşı tarafın maddi hasarlarını karşılayan bu sigorta türüne kaza tespit tutanağı doldurulurken ihtiyaç duyulacağı için her zaman aracınızda bulunmasında faydası bulunur.
  • Kasko belgesi: Zorunlu olmayan ama varlığı sayesinde sizde oluşan maddi hasarları karşılayan bu sigorta yine beklenmeyen kaza durumlarına karşı aracınızda bulunması sizin faydanıza olacaktır.

Maddelediğimiz bu malzemelerin çoğu aracınızda muhakkak bulunması gereken, bulmaması durumunda ceza alabileceğiniz ya da eksiklinde birçok sıkıntı yaşayabileceğiniz ekipmanları oluşturuyor. Bu malzemelerin dışında ilk yardım kitapçığı, peçete, yanık kremi, şişe su, not defteri ve kalem gibi yolculuklarda ve acil durumlarda ihtiyaç duyabileceğiniz gereçleri de aracınızda bulundurabilirsiniz. Ehliyet kursu kayıtların henüz yaptırmamış olan okuyucularımızı Denizli Güven Sürücü Kursumuza bekliyoruz.