Başarı oranı en yüksek Denizli sürücü kursu'yuz!

Instagram Youtube Sürücü Kursu Denizli İletşim
Bizden Duyurular & Haberler

Trafik Kazası Sonrası Prosedür Ve Sigorta İşlemleri

23.01.2024 kaza sonrası işlemler ve yapılması gerekenler

Herkesin trafikteki birinci önceliği güvenli yolculuk yapmaktır. Bindiğimiz otobüslerden kullandığımız araçlara kadar her yolculukta güvenliği öncelikli tutarız. Fakat bazen bizim ya da başkalarının ihmalkârlıkları yüzünden beklenmeyen kazalar gerçekleşebilir.

Herkesin başına gelebilecek bu trafik kazaları sonrasında ne yapılacağını ise çoğumuz bilmiyoruz. Kazalara karışmak istemesek de her türlü ihtimali göze alarak böyle durumlarda panik yapmadan atlatabilmek için bilgili olmak önemlidir. O yüzden sürücü belgesi almış herkesin bilmesi gereken bazı temel kaza sonrası prosedürlerden bahsedeceğiz. Ehliyetinizi alıp trafiğe çıktığınızda hem güvende hissetmek hem de her türlü duruma hazırlıklı bir donanıma sahip olmak için Denizli Güven Sürücü kursumuzdan eğitim alabilirsiniz.

Trafik Kazası Sonrası İşlemler

Trafik kazalarında öncelikli olarak sakin kalmak en önemli faktördür. Ne kadar kazanın etkisi ile şok geçirme, panik olma gibi durumlar yaşamanız normal olsa da sağlıklı bir şekilde daha fazla sorun oluşmadan olayı atlatmak daha önemlidir. Bu yüzden öncelikli olarak kendinizi sakinleştirip kontrolü ele aldıktan sonra durum kontrolü yapmanız gerekir. Öncelikli olarak yapmanız gereken kontroller:

  1. Yaralanma ya da ölüm varsa hemen 112 aranmalıdır. İlk yardım bilginiz yoksa özellikle ağır yarası olan kişilere müdahale etmemeniz gerekir. Yaralıların çevresi izole edilip kalabalık bir ortam olmamasına dikkat edilmelidir. Maalesef yardım etmek amaçlı da olsa kaza yerlerinde fazla kalabalık olması hem kaza yapanlar hem de olay yeri güvenliği için tehlikeli bir durum oluşturabilir.
  2. Kaza yapan araçların birkaç farklı açıdan fotoğrafı çekilir. Eğer kaza yol ortasında trafiğe sebep olan bir konumda gerçekleştiyse fotoğraflar çekildikten sonra araçlar yol kenarına çekilir. Böylelikle hem ortam daha güvenli hale gelir hem de trafik akışı sağlanır.
  3. Eğer kazada ölüm ya da yaralanma durumları yoksa kazayı yapan taraflar arasında anlaşmazlık olmadıysa trafik polisini çağırmak zorunlu değildir. Kazayı yapan taraflardan en az birinin alkollü olması, sürücünün yaşının küçük veya sürücü belgesinin olmaması, araçlardan en az birinin zorunlu sigortasının olmaması durumlarında trafik polisi çağrılmalıdır.
  4. Eğer trafik polisi çağırmaya gerek bir durum yoksa kaza sadece maddi hasara sebep olduysa kazaya karışan kişiler tespit tutanağı tutarlar. Tespit tutanağı genellikle sigorta şirketleri tarafından verilir. Kırtasiyeden de çıkarttırıp çoğaltabilirsiniz.
  5. Tutulan tespit tutanağı 5 iş günü içerisinde sigorta şirketine iletilmek zorundadır. Kaza raporunuzu ilettikten sonra süreci takip ederek kazada haklı bulunup bulunmama durumunuza göre ceza verilir.

Kaza Raporu Sonucu Sigorta Ve Ceza İşlemleri

Tuttuğunuz kaza tespit tutanağını 5 iş günü içinde sigorta şirketinize ilettikten sonra sigorta şirketiniz tutanağınızı inceleyerek size dosya açar. Hasar dosyanız Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi kurumuna (Tramer) gönderilir. Bu kurum kaza raporunuzu inceleyerek kazadaki kusur oranınızı tespit eder. Tespit edilen kaza kusur oranları kazaya karışan sürücülerin sigorta şirketlerine bildirilir. Bu sigorta şirketleri verilen karara 5 gün içerisinde itiraz edebilir. Bu durumda Tramer tekrar inceleme yapar. İnceleme sonucu değişse de değişmese de verilen ikinci karara itiraz yapılamaz. Bu ikinci karar kesin karardır ve kaza kusur oranına(%’lik oran) göre sigorta şirketleri ödeme yapar.

Sigorta Türleri

Zorunlu Trafik Sigortası, her araç sahibinin yasal olarak sahip olması gereken bir sigortadır. Bu sigorta ile kazaya karışan diğer kişilere verilen zararlar karşılanır. Kaza sonucu yaralanan veya maddi zarara uğrayan diğer kişilerin tıbbi masraflarını, araç hasarlarını ve diğer zararlarını karşılar. Bu sigorta kendi aracınızda oluşan hasarların maddi zararını karşılamaz

Kasko Sigortası, kendi aracınızın zararlarını karşılamak için satın alınan bir sigortadır. Aracınıza hasar gelmesi durumunda bu hasarı tamir ettirme veya aracınızın değer kaybını karşılama olanağı sağlar. Kasko sigortası, hırsızlık, yangın, çarpma, çalınma ve doğal afetler gibi durumları da kapsayabilir bu nedenle sadece trafik kazalarına değil diğer risklere karşı da koruma sağlar.

Maddi hasarların karşılanması için aracınıza sigorta yaptırmak oldukça önemlidir. Ama bir can kaybının dönüşü ya da telafisi maalesef bulunmuyor. Bu yüzden ne kadar kaza yapmamak sadece bizim elimizde olmasa da iyi bir direksiyon eğitimiyle ve trafik kurallarına eksiksiz uyarak kaza yapma ihtimalinizi düşürebilirsiniz. Güven Sürücü Kursundan eğitim alarak trafikte tüm donanımlara sahip bir sürücü olabilirsiniz.