Başarı oranı en yüksek Denizli sürücü kursu'yuz!

Instagram Youtube Sürücü Kursu Denizli İletşim
Bizden Duyurular & Haberler

Araç Lastiği Değiştirilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

16.07.2022 araç lastiği

Araç lastiği gerek trafikte gerek uzun yolculuklarda keyifli bir sürüş için önemli detaylardan biridir. Lastiğin havasından jantlarına kadar çıkan bir problem, sizi yolda bırakmaya yetebilir.

Bu yüzden araç lastiği kontrolünü sık yapmalı, gerektiği zamanlarda zaman geçirmeden değişimini gerçekleştirmelisiniz.

Araç lastiği değiştirmeden önce dikkat etmeniz gereken en önemli hususlardan biri aracınıza uygun olan lastiği seçmektir. Aracınızın lastik boyutuna uygun, küçük-büyük olmayan bir lastik seçimi yapmalısınız. Eğer olması gereken boyuttan daha küçük veya büyük lastik seçimi yaparsanız, bu trafikte yol tutuşunuzu ve frenlerin göstereceği performansı olumsuz yönde etkiler. Bunun yanında, önem vermeniz gereken bir diğer husus ise lastiğin mevsime uygun olmasıdır.

Lastik değişimi yapılırken işçilikte lastik seçimi kadar önemlidir. Lastiğinizi değiştirirken sert hamleler yaparak kötü bir şekilde çıkartmamalısınız. Aksi takdirde aracınızın mekanizması zarar görebilir ve bir sonraki lastik değişiminizde size yeni sorunlar yaşatabilir.

Araç lastiği değiştirirken montajına da dikkat etmeniz gerekiyor. Tekerleklerin balans ayarının düzgün bir şekilde yapıldığından emin olmalısınız. Lastik takılırken bijon anahtarıyla veya havalı makine yardımı ile lastikler yerine iyice oturtulmalıdır. Ek olarak lastik vida dişlerinde bir sorun olduğunu görürseniz bunu da mutlaka yenilemelisiniz.

Araç Lastiklerinin Havası Ne Sıklıkla Kontrol Edilmelidir?

Aracınızın lastiklerinin havasını 15 veya 30 günde bir kontrol etmeniz size fayda sağlayacaktır. Fakat aracınızın lastiğinin inmiş olması bazen kolay anlaşılamaz bir durumda olabilir. Bu nedenle dikkatli bir kontrol yapmanızda fayda var.

Araç Lastiği Seçerken Dikkat Etmemiz Gereken Unsurlar Nelerdir?

Lastik alırken dikkat etmeniz gereken unsurların en önemlisi kullanım amacınıza uygun lastik seçmektir. Eğer motor sporlarına tutkuluysanız ve ilginiz varsa, aynı zamanda pistte aracınızı denemek istiyorsanız performans lastikleri sizin için en doğru seçim olacaktır. Seçtiğiniz performans lastikleri hem yol tutuşunuzu hem de sürüş zevkinizi maksimum seviyeye çıkartacaktır. Bunun yerine doğa tutkunuysanız, yeşillikler arasında arabanızla gezintiye çıkmak istiyorsanız ve bu duruma uygun olarak halk arasında Off-Road lastiği veya All Terrain olarak geçen lastikleri tercih etmelisiniz.

Dikkat etmeniz gereken önemli unsurlardan biri de iklim şartlarıdır. Kış aylarına veya yaz aylarına göre özel olarak üretilen lastikleri tercih etmeniz hem sizin hem de ailenizin güvenliği için en iyisi olacaktır.

Lastiğe Fazla Hava Doldurmanın Sonuçları Nelerdir?

Lastiğe fazla hava basmak lastiğin patlama riskini arttırır. Lastiklerin fazla basınca maruz kalması aynı zamanda tabanlarının aşınmasına da sebep olur. Tüm bu sonuçlar, yolculuklarda istenmeyen kazalara sebebiyet verebilir. Bu nedenle lastiklerinize yeterli miktarda hava doldurmalısınız.

Lastiğe Az Hava Doldurmanın Sonuçları Nelerdir:

Lastiklerinizdeki hava az olduğu takdirde, aracınızdan alacağınız verim minimum seviyeye düşecektir. Aracınızın yeterli hızı alamaması, yolculukta kendini zorlamasına ve daha fazla yakıt yakmasına sebep olur. Bu durum yolculukta çıkacak problemler ve maddi sorun olarak size geri dönecektir.

Araç Lastiklerinin Basıncı Nerede Ölçülür?

Bahsettiğimiz üzere, araç lastiklerinin basıncı sağlıklı bir yolculuk için oldukça önemli. Bu yüzden araç lastiklerinizin basıncını benzin istasyonlarından veya araç tamir dükkanlarından ölçtürebilirsiniz. Bu konumlarda ölçüm yaptırdığınızda, eğer havası yeterli değilse lastik şişirme işlemini de gerçekleştirebilirsiniz.

Araç Lastiklerinin Hava Basıncı Kaç Olmalıdır?

Araç lastiğinizin hava basıncının kaç derece olması gerektiğini bilmiyor olabilirsiniz. Güven Sürücü Kursu olarak sizlerin keyifli yolculuk sürmesini önemsiyor, tüm bilgileri size aktarmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda da hava basınçları hakkında bilgileri sizler için derledik.

Hava basınç değerleri lastikten lastiğe değişiklik gösteriyor. Aşağıda lastik modelleri ve bu modellerin hava basıncı değerlerini sizlerle paylaşıyoruz.

195 65 R15: Bu model lastiklerde ön lastikler 34 psi ve arka lastikler ise 36 psi değerinde olmalıdır.

205 55 R16: Bu model lastiklerde ön lastikler 36 psi ve arka lastikler ise 38 psi değerinde olmalıdır.

225 45 R17: Bu model lastiklerde ön lastikler 38 psi ve arka lastikler ise 40 psi değerinde olmalıdır.

225 40 R18: Bu model lastiklerde ön lastikler 40 psi ve arka lastikler ise 42 psi değerinde olmalıdır.

Sizler de ehliyet sahibi olmak ve keyifle araç kullanmak istiyorsanız hemen Güven Sürücü Kursu ile iletişime geçin. En iyi direksiyon eğitmenleri ile alacağınız profesyonel dersler sayesinde, kısa sürede sürücü ehliyeti sahibi olabilirsiniz. Tek yapmanız gereken Denizli sürücü kursu ile iletişime geçmen. Hemen bize ulaşın!