Başarı oranı en yüksek Denizli sürücü kursu'yuz!

Instagram Youtube Sürücü Kursu Denizli İletşim
Bizden Duyurular & Haberler

YOKUŞTA ARAÇ KULLANIMI NASIL OLMALIDIR?

24.05.2022 yokuşta araç kullanımı

Güven Sürücü Kursu olarak direksiyon eğitimlerinde sürücü adaylarının en çok zorlandığı konulardan birinin yokuşta araç kullanımı olduğunu tespit ettik.

Biraz pratik gerektiren yokuşta araç kullanımı farklı hava koşullarıyla birlikte daha da güçlük gerektiriyor. Ayrıca yapılan kazaların da deneyimsiz sürücülerin yokuşta kalkamaması gibi sorunlardan kaynaklandığı yapılan araştırmalar sonucunda tespt edildi. Bu nedenle sürücü adaylarının hem teoride hem de pratikte yokuşta araç kullanımını pekiştirmeleri gerekiyor. Gerekli görüldüğü takdirde sürücü kursu eğitim programı haricinde deneyimli eğitmenlerimizden özel direksiyon dersleri alarak trafiğe daha güvenle çıkmayı sağlayabilirsiniz.

Otomatik Vites Araçlarda Yokuşta Araç Kullanımı

Manuel araçlara nazaran otomatik vites araçların kullanımı daha az teferruat içerir. Bu nedenle sürücü adayları istedikleri takdirde otomatik vites araç kullanımı için ehliyet alabilirler. Otomatik vites araçların yokuşta kullanımında düz yola göre daha fazla gaza basılması gerekiyor. Bu sayede aracın otomatik şanzıman gücü artacaktır. Bu nedenle yokuş başlarında gaza bir miktar daha fazla yüklenilmesi daha iyi bir sürüş deneyimi sağlayacaktır. Aynı şekilde yokuş aşağı giderken de araç normalden daha hızlı gidecektir. Bu nedenle bir ayağın kontrollü bir şekilde frende olması istenilen bir durumdur. Bu sayede hız sabit tutularak güvenli bir iniş deneyimi sağlanabilir.

Otomatik vites araçlarda yokuşta durma ve kalkma işlemleri oldukça basittir. Çünkü birçok araç yokuşta kaymayı önleyen bir sistem içeriyor. Bu sayede yokuşta durup yeniden kalkmanız gerektiğinde geriye kaçırmayacaktır. Hatta bu özellik, birçok kişinin otomatik vites araç satın almayı tercih etmesinin sebeplerinden biridir. Her ne kada bu sistem sayesinde öenmli bir güvenlik sağlansa da sürücülerin fren ve gaz arasındaki geçiş sürecini minimumda tutması güvenliği arttıracaktır. Seri bir şekilde frenden ayağı çekmeli gaza dokunulmalıdır. Bu pratikliğin kazanılması adına Güven Sürücü Kursu deneyimli eğitmenleri ile çalışmalar yapabilir, her koşulda özgüvenli bir şekilde araç kullanabilirsiniz.

Manuel Araçlarda Yokuşta Araç Kullanımı

Manuel araçların yokuşta kullanımı tecrübe ve pratiklik gerektiren bir konudur. Bu nedenle kişilerin trafiğe çıkmadan önce düz yolda ve hafif yokuşlu ortamlarda mutlaka deneyim kazanmalıdır. Yokuşta araba kaldırılmak istendiğinde sürücü adaylarının ilk yapması gereken hem frene hem de debriyaja aynı anda basılması gerekiyor. Bu esnada vites 1’e alınmalıdır. Sürücü yavaşça ayağını frenden çekerken burada seri davranmalı ve gaza basılmalıdır. Daha sonra araç sürüşe başlamış olacaktır.

Sürücüler arasında aracın yokuşta kaldırılması daha zor olarak görülse de yokuştan inişler de oldukça önemli bir konudur. Araç düşük devirlerle inilmelidir. Ayrıca fren kullanımı da mümkün olduğunca az olmalıdır. Çünkü aracın hızı düşürülmek isteniyorsa bu durum yokuş başlamadan önce yapılmalıdır. Bunun yanında olumsuz hava koşullarında ekstra dikkat edilmesi gerekiyor. Buzlanma ve yağış nedeniyle araç hakimiyeti aniden kaybolabilir.

Güven Sürücü Kursu Özel Direksiyon Dersleri

Hem manuel hem de otomatik vites araçların yokuşta kullanımında deneyim oldukça önemlidir. Bu süreci tek başınıza tehlikeli bir hale getirmeden önce tecrübeli bir eğitmenle yola çıkmanız daha güvenilir olacaktır. Güven Sürücü Kursu olarak Denizli’nin çeşitli bölgelerinde özel direksiyon dersleri vererek çeşitli yol koşullarında en güvenilir şekilde seyahat etmeniz için sizlere destek oluyoruz. Şubelerimizden size en yakın olarak gelerek direksiyon dersleri almayı talep edebilirsiniz. Yeni ehliyet almış, ehliyeti uzun bir süredir olan ama trafik deneyimi olmayan veya kendini trafikte geliştirmek isteyen herkes özel direksiyon dersi alabilir. Sizler de trafiğe güvenle çıkmak için Güven Sürücü Kursu’nu tercih edebilirsiniz.