Başarı oranı en yüksek Denizli sürücü kursu'yuz!

Instagram Youtube Sürücü Kursu Denizli İletşim
Bizden Duyurular & Haberler

Uluslararası Sürücü Belgesi Nedir?

28.04.2022 Uluslararası Sürücü Belgesi Nedir?

19 Eylül 1949 yılında Cenevre’de imzalanan bir anlaşmaya göre kişilerin vatandaşı oldukları ülke dışında rahatça araç kullanmasına yarayan belgedir.

Bu sayede anlaşmaya katılan ülkelerde araç kiralayıp veya satın alarak yasal bir şekilde araba kullanabilirsiniz.

Uluslararası sürücü belgesi alabilmek için öncelikle Türk ehliyetine sahip olmanız gerekiyor. Hemen Güven Sürücü Kursu’na kaydınızı yaptırarak ehliyetinizi alabilirsiniz.

Türk Ehliyeti Yurtdışında Kullanılabilir mi?

Uluslararası Sürücü Belgesi almadan da bir süreliğine Türk ehliyetiniz ile araç kullanmanız mümkün. Ancak, bazı şartları bulunuyor. Öncelikle ehliyetiniz eski ise yenilemeniz gerekiyor. Yeni tip çipli ehliyetler toplamda 84 ülkede geçerli. Güven Sürücü Kursu eğitimleri ile alacağınız yeni ehliyetler zaten çipli olacağından dolayı herhangi bir sorun yaşamazsınız. Fakat, bu geçerlilik kalıcı olarak sürdürülemiyor. Yalnızca 6 boyunca yurtdışında ehliyetinizi kullanabilirsiniz. 6 ay sonunda ya Türkiye’ye giriş çıkış yapmalı ya da ilgili ülkenin ehliyetini almalısınız. Sık sık ülke değiştiriyorsanız da uluslararası sürücü belgesi alarak birçok ülkede rahatça araç kullanabilirsiniz.

Uluslararası Sürücü Belgesi Nasıl Alınır?

Cenevre’de yapılan anlaşmada yaklaşık 200 ülkenin imzası bulunuyor. Bu belgenin alınması için öncelikle Türk ehliyetinizi almış olmanız gerekiyor. Eğer sürücü belgenizin üzerinde TC kimlik numaranız yazmıyorsa, kimliğiniz ile kimlik numaranızı ibraz etmek zorundasınız. Bunun yanında 2 adet biyometrik fotoğrafa ihtiyacınız olacak. Türkiye Turing Otomobil Kurumu’na bu belgelerinizi göndermelisiniz. Ayrıca harç ücretleri de yatırılmalıdır.

Uluslararası Sürücü Belgesi Kullanım Şartları Nelerdir?

Uluslararası Sürücü Belgesi 200’ün üzerinde ülkede geçerli olmasına rağmen ikamet ettiğiniz ülkede geçerli değil. Örneğin, kalıcı olarak Almanya’ya yerleştiğinizi varsayalım. Burada kalıcı olduğunuz zaman Almanya ehliyeti almanız gerekmektedir. Fakat turistik bir gezi düzenliyorsanız uluslararası ehliyet sizler için uygun olacaktır.

Türk Ehliyeti Hangi Ülkelerde Geçerli?

Türk ehliyeti 6 ay süreyle 84 ülkede geçerli. 6 aylık süre ile bu ülkelerde ehliyetinizi kullanabilirsiniz.

Türk ehliyetini Güven Sürücü Kursu ile alarak birçok ülkede güvenle sürüş yapabilirsiniz.

- Bahamalar, - Almanya, - Bahreyn, - Arnavutluk, - Avusturya, - Azerbaycan, - Belçika, - Beyaz Rusya, - Zimbabve, - Birleşik Arap Emirlikleri, - Venezuella, - Bosna-Hersek, - Brezilya, - Şili, - Bulgaristan, - Uruguay, - Çek Cumhuriyeti, - Ukrayna, - Danimarka, - Demokratik Kongo Cumhuriyeti, - Tunus, - Ekvador, - Tayland, - Endonezya, - Tacikistan, - Ermenistan, - Guyana, - Estonya, - Slovenya, - Fas, - Sırbistan, - Fildişi Sahilleri, - Slovakya, - Filipinler, - Senegal, - Finlandiya, - Rusya, - Fransa, - Romanya, - Gana, - Portekiz, - İsrail, - Polonya, - Güney Afrika, - Peru, - Güney Kore, - Pakistan, - Gürcistan, - Hırvatistan, - Hollanda, - İspanya, - Kazakistan, - Moğolistan, - İran, - İspanya, - İsviçre, - İsveç, - İtalya, - Letonya, - Katar, - Makedonya, - Kırgızistan, - Kenya, - Kostarika, - Küba, - Kuveyt, - Litvanya, - Lüksemburg, - Liberya, - Macaristan, - Meksika, - Nijer, - Norveç, - Orta Afrika Cumhuriyeti, - Özbekistan, - Türkmenistan, - Yunanistan

Yukarıda detaylı listeli bulunan ülkeler, yapılan anlaşmalar gereği Türk ehliyetini kabul eden ülkelerdir. 6 aylık yurtdışı gezilerinizde bu ülkelerde kendi ehliyetinizi kullanabilirsiniz. Ehliyet almak ve yurtdışında bile güvenle sürüşe devam etmek istiyorsanız Güven Sürücü Kursu aracılığıyla ehliyetinizi alabilir, dilerseniz ek özel direksiyon dersleriyle destekleyebilirsiniz. Bu sayede dünyanın diğer ucuna bile gitseniz Güven Sürücü Kursu etkilerini her alanda hissedersiniz.