Başarı oranı en yüksek Denizli sürücü kursu'yuz!

Instagram Youtube Sürücü Kursu Denizli İletşim
Bizden Duyurular & Haberler

DÜNYANIN İLK EHLİYETİ

26.04.2022 ilk ehliyet denizli

Tarihte her şeyin ilk kez hayata geçirilmesi ve topluma kazandırılmasına dayalı olaylar bulunuyor. İlk yemekler, ilk uygulamalar ve ilk eşyalar gibi birçok şey birileri tarafından bulundu ve hayata geçirildi.

Birçoğu insan ihtiyaçları üzerine ortaya çıkan bu olayların, zaman içerisinde tüm dünyanın kabul görmesi ile yaygınlığı arttı ve günümüzdeki halini aldı. Ehliyet de yine aynı şekilde bazı olayların üzerine birileri ihtiyaç duydu ve şu anda her ülkenin bir zorunluluğu haline geldi. Peki hangi olaylar ehliyet alınmasını ve insanların bilinçlenmesi gerekliliğini ortaya çıkarttı? İlk ehliyet fikrini kim ortaya attı?

Geçmişte her ne kadar zorunlu hale gelmesi zaman almış olsa da günümüzde ehliyet alınması hem zorunluluk hem de gereklilik arz ediyor. Sizler de yaz aylarında aracınızla güvenle seyahat etmek istiyorsanız hemen Güven Sürücü Kursu ile iletişime geçerek kaydınızı yaptırın.

İlk Ehliyet

Geçmişte petrol ve türevleri araçlarda kullanılamadığından dolayı buharlı taşıtlar kullanılıyordu. Ardından içten yanmalı motorlu taşıtlara geçildi ve daha sonra da petrol araçların çalışması için gerekli hale geldi. 2000’li yılların başından bu yana da alternatif enerjilerle araçların geliştirilmesine devam ediliyor. Fakat bir dönemin Paris’inde motorlu araçlar çok yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı. Buna karşılık olarak direksiyon dersleri verebilecek veya taşıt hakkında bilgilendirme yapabilecek herhangi bir kurum veya kuruluş bulunmuyordu. İnsanlar araç kullanmayı direkt olarak trafikte kendi kendilerine öğrenmeye başladılar. Bu durum yoğun kazaları da beraberinde getirdi. Paris Emniyet Müdürlüğü insan hayatını tehlikeye atan yeni araçlar karşısında bir önlem almak için 14 Ağustos 1893 tarihinde bir kararname yayımladı. Bu kararnameye göre hiçbir motorlu araç sahibinin bizzat emniyet müdürlüğüne müracaatı ve emniyet müdürlüğü tarafından verilen belge olmadan kullanılamayacaktı. 1893 yılında başlayan bu uygulamadan sonra, 1 Kasım 1899 tarihinde ilk ehliyetler için bir ölçüm yapıldı. Toplamda 1795 kişi araç kullanmak için ehliyet sahibi olmuştu.

Günümüzde her yıl binlerce kişi ehliyet alıyor. Sizler de onlardan biri olmak ister misiniz? Denizli bölgesinde hizmet veren birçok şubemiz ile Güven Sürücü Kursu sizleri bekliyor!

İlk Ehliyeti Kim Aldı?

Aslında ilk ehliyeti alan kişi hakkında birçok teori ortaya atılabilir. Fakat bir inat uğruna alındığı herhalde bu teoriler arasında en sonlarda yer alır. Alman makine mühendisi ve motor tasarımcısı olan Karl Benz ilk ehliyetin sahibidir. Fakat o dönemlerde ehliyet kelimesi daha kullanılmıyor. Karl Benz bir araç icat etti. Bu aracın adını da Motorwagen koydu. Kendi oturduğu bölgede bu aracı kullanıyor ve ulaşımını yine kendi tasarladığı bu araçla sağlıyordu. Fakat aracın yüksek ses çıkartması nedeniyle komşuları gürültüden rahatsız oldu. Karl Benz’i polise şikayet ettiler ve aracın kullanımını kısa bir süreliğine yasakladılar. Ancak Karl Benz kendi tasarladığı aracını kullanma konusunda o kadar ısrarcıydı ki dönemin ilgili birimlerine gitti ve aracını tanıttı. Daha sonra yetkililer bu fikri beğendi ve Karl Benz’in aracı kullanabilmesi için ona yasal olarak geçerliliği olan bir belge verdiler. Bu sayede de ilk ehliyeti alan kişi Karl Benz oldu.

Ehliyet Ne Zaman Zorunlu Oldu?

Paris’teki uygulama ve Karl Benz’in aldığı belge, yalnızca araç kullanmaya izinli olduklarını içeren belgelerdi. Tüm bunlar ehliyet olarak günümüzde tabir edilse de geçmiş dönemde yalnızca bir izin belgesiydi. İlk ehliyet zorunluluğu ise 1903 yılında Prusya tarafından konuldu. Kuzey Almanya’da bulunan eski bir devlet olan Prusya 29 Eylül 1903 yılındaki bir kararla ülkede ehliyet kullanımını zorunlu hale getirdi.

Türkiye’de İlk Ehliyet Uygulamaları

Türkiye’de ilk ehliyetin ne zaman uygulamaya geçildiği ve kimin aldığı konusunda kayıtlarda net bir veri bulunmuyor. Fakat tarih kayıtları araştırıldığında tüm dünya uygulamasından geride kalmadığımız ve Cumhuriyet döneminde motorlu taşıtların kullanımıyla bizim de ehliyet almaya geçişimiz net bir şekilde görülebiliyor.

Türkiye’de birçok kişi ehliyet almak için kendi yakın çevresini tercih ediyor. Güven Sürücü Kursu olarak bizler Denizli’de birçok şubemizle sizlere ehliyet eğitimini en kolay şekilde sunuyoruz. Evinize en yakın sürücü kursu için hemen bizimle iletişime geçerek kaydınızı tamamlayın.