Başarı oranı en yüksek Denizli sürücü kursu'yuz!

Instagram Youtube Sürücü Kursu Denizli İletşim
Bizden Duyurular & Haberler

Ehliyet İçin Sağlık Raporu Alımında Bilinmesi Gerekenler

28.06.2019 Denizli Ehliyet Haberleri

Ehliyet İçin Sağlık Raporu Alımında Bilinmesi Gerekenlerle ilgili aklınıza takılan bütün sorulara bu yazıdan detaylıca cevap alabilirsiniz.

Ehliyet almak için sağlık raporu alınması zorunluluktur. Sağlık raporu almayan kişilerin evraklarında eksiklik olur. Ehliyet alacak kişilerin, mutlaka sağlık raporlarını almaları gerekir. Ciddi rahatsızlığı olan kişilerin sağlık raporu alabilmeleri hekimin kararına bağlıdır. Eğer, hekim muayene ve test sonrası ciddi rahatsızlık tespit ederse sağlık raporu alınamayabilir. Ancak, tedavi edilebilir bir hastalık ise bu durumda sağlık raporu almak mümkün olur. Hekim muayene esnasında kişide ruhsal bir bozukluk durumuna rastlarsa kişiyi uzman hekimlere yönlendirebilir. Zira bu tür ruhsal bozukluklar ve zeka testleri ayrı bir uzmanlık alanı gerektirmektedir.

Sağlık raporu ücretleri kurum ve kuruluşlara göre farklılıklar gösterir. Söz gelimi; aile hekimlerinden alınan sağlık raporları için ücret ödenmez. Ancak; devlet hastaneleri ve özel sağlık kuruluşlarından sağlık raporu alınırken belli bir ücret talep edilir.

Sağlık Raporu için Nereye Başvurulur?

Ehliyet için sağlık raporu çıkarılması için Bakanlık belli kurum ve kuruluşlar belirlemiştir. Kişiler ehliyet için sadece Bakanlığın belirlemiş olduğu kurumlardan sağlık raporu alabilirler. Bu kurumlar;

  • Sağlık Ocakları ( Aile Sağlığı Merkezleri )
  • Bakanlık ve Üniversitelere Bağlı olan Sağlık Tesisleri
  • Özel Hastaneler
  • Özel Poliklinik
  • Özel Tıp Merkezleri
  • Özel Muayenehaneler

Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Belirlenen sağlık kuruluşlarından birine ehliyet için sağlık raporu başvurusunda bulunulur. Söz konusu kurum, kişiye bir beyan formu verir. Bu formda yaklaşık olarak 25 madde bulunur. Bu maddeler, kişide belli rahatsızlıkların olup olmadığının belirlenmesi için doldurulur. Bu maddelerde; baş dönmesi, şaşı görme, uyku bozukluğu, kanser, ruh hastalığı, alkol bağımlılığı, renk körlüğü, madde bağımlılığı, gece körlüğü gibi birçok rahatsızlık yer alır.

Form doldurulduktan sonra doğru bilgi verildiğine dair beyanda bulunulur. Dolayısıyla, doldurulan beyanın sorumluluğu üstlenilmiş olur. Daha sonraki zamanlarda kişi, ciddi bir rahatsızlık yaşarsa bu durumu ikamet adresinin bulunduğu emniyet yetkililerine bildirmekle yükümlüdür.

Sağlık Raporu Alırken Ne İstenir?

Genel olarak, 2 adet vesikalık fotoğraf bulundurulmalıdır. Eğer, kişinin kan grubu kartı varsa mutlaka yanına almalıdır. Lens ya da gözlük kullanımı mevcut ise bunların da kişinin yanında bulunması gerekir. İlaç kullananlar, kullandıkları ilaçları kuruma bildirmelidirler.