Başarı oranı en yüksek Denizli sürücü kursu'yuz!

Instagram Youtube Sürücü Kursu Denizli İletşim
Bizden Duyurular & Haberler

Alkollü Araç Kullanımı

23.05.2021

Hepinizin bildiği üzere alkol vücuda sarhoşluk veren ve anestezi etkisi yaratan bir tür içecektir.

Kandaki alkol miktarı arttıkça beyindeki oksijen seviyesi düşmeye başlar. İlerleyen dakikalarda beyin işlevini yavaşça yitirir ve uyuşukluk hali gelir. Çok az bir miktar bile içilse dikkatimizi toplamamızı ve odaklanmamızı engeller. Bu sebeple araç kullanırken kanda alkol olması da oldukça tehlikelidir. 

Alkolün sebep olduğu trafik kazaları ülkemizde 3. sırada yer almakta. Bu da trafik kazaları içerisinde önemli bir yer kapladığını bize gösteriyor. Peki ne oluyor bu insanlara ertesi gün kaldığı yerden hayatına devam mı ediyor? Hiç mi bir şey değişmiyor hayatlarında. Hayır tabii ki. Her yapılan yanlışın olduğu gibi bu durumun da belli bir cezası oluyor. Gelin inceleyelim.

Alkollü Araç Kullanımı Cezası

Ehliyetinizi aldığınızdan itibaren 2 sene boyunca stajyer sayılırsınız. 2 sene dolduktan sonra artık as olarak ehliyet sahibi olursunuz. Bu cezanın da bu zaman aralığına göre oranı değişebiliyor. Stajyer bir sürücünün kanında 0.2 promil alkol sınırdır. Bu oran as ehliyete sahip bir sürücü için 0.5’dir. Bu sınırlar geçildiğinde belli bir cezaya tabi olurlar. Verilen ceza 2 şekilde olur. İlki para cezasıdır ve 15 gün içerisinde ödendiğinde %25 indirim uygulanır. İkincisi ise ehliyete el konulması ve trafikten mendir. 2021 yılı itibari ile;

 

İlk alkollü araç kullanma cezası 1339 TL
İlk alkollü araç kullanma cezası 6 Ay süreyle ehliyete el konulması + Trafikten men edilme
İlk alkollü araç kullanma cezası 15 gün içerisinde ödenirse 1004 TL

 

İkinci defa alkollü araç kullanma cezası 1679 TL
İkinci defa alkollü araç kullanma cezası 2 Yıl süreyle ehliyete el konulması + Trafikten men edilme
İkinci defa alkollü araç kullanma cezası 15 günde ödenirse 1259 TL

 

Üçüncü ve daha fazla defa alkolü araç kullanma cezası 2698 TL
Üçüncü ve daha fazla defa alkolü araç kullanma cezası 5Yıl süreyle ehliyete el konulması + Trafikten men edilme
Üçüncü ve daha fazla defa alkolü araç kullanma cezası 15 günde ödenirse 2023 TL

Göründüğü üzere hiçbir suçun cezasız kalmaması gerektiği gibi alkollü araç kullanımında da kusurlu görülenler cezasını alıyor. Bu bağlamda uygulanan para cezasının yanında ehliyete el konulması ve trafikten men cezası oldukça caydırıcı duruyor. Belirttiğimiz cezalara ek olarak üçüncü kez ehliyete el konulduktan sonra kişinin ehliyetini tekrar alabilmesi için Psikoteknik ve psikiyatrik muayeneden geçmiş olması gerekiyor. 

Alkolle araç kullanımını azaltmak için Güven Sürücü Kursu olarak bizim de bazı önerilerimiz var. İlk olarak alkol alacağınız zamanı önceden ayarlamanız sizin açınızdan iyi olacaktır. Alkol altındayken durumunuzu rahatça analiz edemeyeceğinizi aklınızda bulundurmalısınız. Bu yüzden aracınızla nereye gideceğinizi, orada kalıp kalmayacağınızı ve bunları bilerek programınızı kurmalısınız. Bunun yanında alkol aldığınızda yanınızda alkol almamış birisinin olması sizin yararınıza olacaktır. Ve en önemlisi alkollüyken aracınızı kullanmayın. En başta da dediğimiz gibi alkol etkisi altındayken odaklanamaz ve gevşemiş durumda olursunuz. Bu hem sizin hem de trafiğin güvenliği açısından oldukça önemlidir. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda bir taksi çağırmanız sizin için çok daha iyi olacaktır. 

Bu yazımızda alkolün size ve trafiğe olan olumsuzluklarından bahsettik. Lütfen alacağınız kararların sadece sizi değil içinde bulunacağınız tüm trafiği etkilediğini unutmayın. Dileriz alkolün insanların canını yakmadığı bir dünyada, tüm yolculuklarınız güvenle olur.