Başarı oranı en yüksek Denizli sürücü kursu'yuz!

Instagram Youtube Sürücü Kursu Denizli İletşim
Bizden Duyurular & Haberler

A Sınıfı Ehliyet Nasıl Alınır? Motor Ehliyeti Alma Koşulları

14.09.2022

Herkes yaşamının bir döneminde motor sürme hayaliyle kasıp kavruluyor. Siz de onlardan biriyseniz, en iyi motorlarla trafikte yer almak için neler yapmanız gerektiğinden bahsedeceğiz. Motor ehliyeti nasıl alınır, A sınıfı ehliyet nedir gibi sorularınızın cevapları Güven Sürücü Kursu ile sizlerle.

Trafikte motor sürebilmek için sahip olmanız gereken ehliyet türü A sınıfı ehliyettir. Kendi içerisinde 5 farklı türe ayrılan A sınıfı ehliyetler süreceğiniz motor çeşidine göre şekilleniyor. Yaşınızı doldurduysanız ve en kısa sürede A sınıfı ehliyet almak istiyorsanız siz de Denizli’nin en iyi sürücü kursu ile tanışın ve profesyonel bir eğitim alın. Sürücü ehliyeti konusunda uzmanlaşmış bir kurum olan Güven Sürücü Kursu, özel direksiyon eğitmenleri ile size iyi bir eğitim sunuyor.

A Sınıfı Motor Ehliyeti Nasıl Alınır?

Motor ehliyeti kendi içerisinde 5 farklı gruba ayrılıyor. Bunlar M sınıfı, A sınıfı, A1 sınıfı, A2 sınıfı, A3 sınıfı ve B1 sınıfı olarak sıralanıyor. Kullanacağınız motosiklet özelliklerine bağlı olarak hangi sınıf ehliyeti alacağınıza karar vermelisiniz. Ehliyet tiplerine bakacak olursak;

M sınıfı ehliyet: Moped motor modellerinin kullanılabileceği, 2-3-4 tekerlekli motorlu bisiklet kullanımı için alınması gereken ehliyet türüdür.

A1 sınıfı ehliyet: Silindir hacmi 125 santimetreküp ile sınırlı olan, iki veya 3 tekerlekli, sepetli veya sepetsiz motor kullanacakların alması gereken ehliyet türüdür.

A2 sınıfı ehliyet: İki tekerlekli olup motor gücü 35 kilovatı geçmeyen veya üç tekerlekli olup motor gücü 15 kilovatı geçmeyen, sepetli veya sepetsiz motor kullanacakların alması gereken ehliyet türüdür.

A sınıfı ehliyet: Motor gücü 35 kilovatı geçen iki veya üç tekerlekli motor kullanacakların alması gereken ehliyet türüdür.

B1 sınıfı ehliyet: motor gücü 15 kilovatı geçmeyen 400 kg ağırlığında olan veya yük taşıyan, ağırlığı 550 kg geçmeyen 4 tekerlekli elektrikli motor kullanacakların alması gereken ehliyet türüdür.

A1 Motor Ehliyeti Almak İçin Gereken Koşullar

A1 motor ehliyeti almak isteyen herkesin 16 yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Eğer yaşınızı doldurduysanız ve A1 motor ehliyeti aldıysanız, ek olarak M sınıfı ehliyeti ile kullanılabilen tüm motor türlerini de kullanma hakkını kazanabilirsiniz. Aynı zamanda her ehliyet türünde önemli bir koşul olan okuryazar olma şartı, A1 motor ehliyeti için de geçerlidir.

A2 Motor Ehliyeti Almak İçin Gereken Koşullar

A2 motor ehliyeti sahibi olmak için 16 yaşında olmak yeterli değildir. Ancak 18 yaşını doldurmuş olan her birey A2 motor ehliyeti sahibi olabilir. Eğer A2 motor ehliyeti sahibi iseniz, A1 ve M sınıfı ehliyetlilerin kullanabildiği tüm motor türlerine kullanma yetkiniz bulunuyor.

A Sınıfı Motor Ehliyeti Almak İçin Gereken Koşullar

24 yaşını doldurmuş olan bireyler ve 20 yaşını doldurmuş olup en az 2 yıllık A2 sürücü belgesine sahip olan bireyler A sınıfı motor ehliyeti alma hakkına sahiptir. Eğer bu koşullara sahip iseniz A sınıfı motor ehliyeti almak için Güven Sürücü Kursu ile iletişime geçebilirsiniz.

Motor Ehliyeti Yenileme Bilgileri

Tüm motor ehliyetlerinin 10 yılda bir yenilenmesi gerekiyor. Eğer motor ehliyeti sahibi iseniz 10 yıl geçtikten sonra yenileme işlemlerini yaptırmanız gerekiyor. Yenileme yaparken sağlık raporu alınması şart. Tüm belgeleriniz tamamlandığı takdirde harç ücreti ödemenize gerek kalmıyor. 10 yıl süresini doldurmuş ve motor kullanmaya devam etmiş sürücüler için de idari para cezası uygulanmakla birlikte ehliyetlerine de el konuluyor. Bu yüzden yenileme sürelerine dikkat etmeli ve süresi geldiği gibi ehliyetinizi yenilemelisiniz.