Başarı oranı en yüksek Denizli sürücü kursu'yuz!

Instagram Youtube Sürücü Kursu Denizli İletşim
Bizden Duyurular & Haberler

Işıklı, Sesli Trafik İşaretleri ve Cihazları

21.02.2024 denizli ehliyet sürücü kursu trafik ışıkları

Günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası olan ışıklı ve sesli trafik işaretleri hepimiz için ehemmiyet arz eden trafik güvenliği ve düzenini sağlamada önemli bir rol oynar.

Bu trafik işaretlerinin ve cihazlarının bir kısmına bazen sürücü kimliğimizle bazen de yaya olarak aşinayızdır. Her gün dışarı çıktığımızda muhakkak denk geldiğimiz trafik işaretlerinin hepsine öncelikli olarak bir vatandaş ve toplumun parçası olarak doğru şekilde uymalıyız. Fakat belki ilkokulda trafik derslerinde belki de ehliyet kursu sürecinde teorik derslerde gördüğümüz ve öğrendiğimiz bu işaretlerin bazılarının anlamlarını zamanla unutabiliyoruz. Bu yüzden bilinen bilinmeyen tüm ışıklı veya sesli trafik işaretlerini Güven Sürücü Kursu olarak açıklamalarıyla sizlerle paylaşacağız.

 

Trafik Işıkları

 

Temel olarak en önemli 3 trafik ışığını biliyoruz fakat bu ışıkların çeşitlerini ya da yaya ve sürücüye göre değişen anlamlarını bilemiyor olabiliriz. Bu yüzden tüm ışıklı ve sesli trafik işaretlerine açıklamalarıyla bir bakalım.

 

  • Yeşil Işık: Yayalar ve sürücüler için geçişe izin verir fakat sürücülerin özellikle kavşaklarda ve yaya geçitlerinin olduğu yollarda kontrollü geçiş yapılması çok daha güvenli olacaktır.
  • Sarı Işık: Hazırlıklı olun anlamında kullanılan sarı ışık, sürücüler için durmak mümkünse durun değilse dikkatlice geçin demektir. Yayalar için yanan sarı ışıkta ise yola çıkmaktan kaçınmak daha güvenlidir. Sarı ışık yeşil ışıktan sonra yanıyorsa yolun trafiğe kapanmak üzere olduğunu bildirir. Kırmızı ışıktan sonra yanan sarı ışık ise yolun trafiğe açılacağını gösterir.
  • Kırmızı Işık: Yayaların karşıya geçmesine izin vermeyen sürücülerin ise durması gerektiği anlamına gelen kırmızı ışık trafik güvenliği için çok önemlidir.
  • Fasılalı Olarak Yanıp Sönen Kırmızı Işık: Dur levhası ile aynı anlamı taşıyan bu ışıklı trafik işaretini gördüğünüz zaman durmalı ve yolun trafiğe açık olup olmadığını kontrol ettikten sonra yol müsaitse geçmelisiniz.
  • Fasılalı Olarak Yanıp Sönen Sarı Işık: Uyarı anlamı taşıyan trafik cihazıdır. Yol ver levhası ile aynı anlamı taşır. Bu ışığın bulunduğu yolun dikkatli ve yavaş bir şekilde geçilmesi gerektiği anlamına gelir.
  • Yaya Figürlü Yeşil Işık: Bu trafik cihazları sadece yayalara özel yapılmıştır ve yayalar için yol açıksa yeşil yaya, yayalar için yol kapalıysa kırmızı yaya işareti ile geçme durumunu bildirir.

 

Sürücülüğün ve yaya olmanın en temel kurallarını oluşturan bu trafik ışıkları ehliyet sınavı için de oldukça önemlidir. Ehliyet sınavında yapılacak olan trafik ışıklarına uymama, görmezden gelme ihlali ile sınavdan kalabilirsiniz. Sarı renkli ihlaller sınıfında bulunan bu trafik kuralına hem sınavda hem de gerçek hayatta dikkat etmek çevrenizin ve sizin güvenliğiniz için oldukça önemlidir.

 

  • Işıklı Oklar (Yönlendirme Işıkları): Dönüşleri düzenlemek amacıyla kullanılan cihazlardır. Bu ışığın bulunduğu yerlerde ok yönünde dönüş yapacak sürücüler, oklu ışığın yeşil yanmasını bekleyerek ok yeşil yandığı zaman ok yönünde dönüş gerçekleştirebilirler. Ana trafik ışığı yeşil yanarken ok ışığı kırmızı yanıyorsa, ok yönünde dönüş yapacak sürücüler beklemek zorundadırlar.
  • Sesli ve Yazılı Trafik Cihazları: Büyük kavşaklarda, yaya geçitlerinde, trafik lambalarının olduğu yollarda kullanılan ve sesli uyarı ya da durum bildirimi yapan trafik cihazlarıdır. Trafiğin açılma ve kapanma zamanını bildiren, yayalara karşıya geçmek için sesli durum bildiren bu işaretler trafik akışını sağlamda bilgilendirici ve kolaylaştırıcılardır.

 

Teorik anlatımda belki karışık gelebilecek bu bilgileri ehliyet kursu sırasında verilen direksiyon eğitimlerinde uygulamalı şekilde gördükçe daha iyi anlayarak uygulamaya geçirebilirsiniz. Henüz ehliyet kursuna yazılmamış ya da kursa yazılıp sürücü belgesi alamadıysanız sizleri hızlı ve verimli bir şekilde ehliyet alabileceğiniz Denizli Güven Sürücü Kursumuza bekleriz.