Başarı oranı en yüksek Denizli sürücü kursu'yuz!

Instagram Youtube Sürücü Kursu Denizli İletşim
Bizden Duyurular & Haberler

Trafikte Geçiş Üstünlüğü

13.02.2024 trafik geçiş üstünüğü denizli sürücü kursu

Belki de trafikte kaosa en çok sebep olan konulardan birisi geçiş üstünlüğü konusu olabilir. Hangi aracın hangi durumlarda geçiş üstünlüğüne sahip olduğunu doğru bilmeyen sürücüler yüzünden trafik sıkışabiliyor hatta kavgalar meydana gelebiliyor.

Hem trafik akışını etkileyen hem de kişileri hayatını tehlikeye sokabilen bu durumu hepimizin doğru bir şekilde kavrayabilmesi çok önemli. Bu yüzden Güven Sürücü Kursu olarak verdiğimiz ehliyet kursumuz sırasında verilen teorik derslerde de en iyi şekilde eğitimini verdiğimiz geçiş üstünlüğü konusunu bu yazımızda da inceleyeceğiz.

Geçiş Üstünlüğüne Sahip Araçlar

Bu konu hakkında kesinlikle kavramamız gereken en temel kural hangi araçların geçiş üstünlüğüne sahip olduğunu bilmektir. Geçiş üstünlüğüne sahip araçları bilerek trafikte yolculuğa çıkarsanız trafik düzenini sağlamada önemli bir katkıda bulunmuş olursunuz. Geçiş üstünlüğüne sahip araçlar ise şunlardır:

  1. En temel bilinen araçlardan olan AMBULANS ve özel taşıtlarla acil hasta veya yaralı taşıyan diğer araçlar geçiş önceliğine sahiptir. Ambulans ve acil hasta taşıyan özel araçlar siren veya korna ile geçiş yapmak için uyarıda bulunacaklardır. Bu durumu hemen fark edip hemen araçların geçebileceği şekilde yolu açmalısınız.
  2. Organ ve doku nakli araçları,
  3. İtfaiye araçları ve benzeri acil müdahale araçları,
  4. Sanık ve suçluları takip eden veya genel güvenlik, asayiş için olay yerine giden zabıta araçları,
  5. Trafik güvenliğini koruma veya trafik kazasına müdahale amacıyla olay yerine giden trafik hizmetlerine ait araçlar,
  6. Yolun yapım ve bakımından sorumlu kuruluşa ait kar ve buz mücadelesi araçları ile acil müdahale gerektiren çalışmalarda görevli araçlar,
  7. Afet ve acil durum halleri sırasında afet ve acil durum hizmetlerinde görevli bulunan araçlar,
  8. Koruma araçları ve korunan araçlar,

Trafikte öncelik haklarına sahip olmalarının yanı sıra kavşaklarda karşılaştıkları zaman birbirlerine yukarıdaki sıraya uygun olarak birbirlerine ilk geçiş hakkını vermek zorundalardır.

Geçiş Üstünlüğünü Sağlayan Ayırıcı İşaretler

Bazı ayırıcı işaretler o aracın geçiş üstünlüğüne sahip olup olmadığını bilmeseniz bile size geçiş üstünlük hakkı olduğunu gösterir. Renklerine göre sınıflandırılan bu ayırıcı işaretler ve geçiş üstünlüğü sağladıkları araçlar şu şekildedir:

  1. Mavi – Kırmızı Renkte Tepe Lambası
  2. Ambulans, organ ve doku nakli araçlarında
  3. Trafik ve genel zabıtaya ait araçlarda
  4. Karayolları genel müdürlüğünün sadece trafik hizmetlerine tahsis edilen araçlarında bulunan ayırıcı işarettir.
  5. Kırmızı Renkte Tepe Lambası
  6. İtfaiye araçlarında
  7. Sivil savunma araçlarında bulunması gereken ayırıcı işarettir.

Tepe lambaları 150 m’den görülebilen dönerli veya aralıklı yanıp sönen cihazlardır. Sesli uyarı işaretleri ise yine aynı mesafeden duyulabilecek şekilde olan canavar düdüğü, siren veya çan sesi veren cihazlardır.

  1. Sarı Renkli Tepe Lambası
  2. Karayolu yapısı ile kentsel yapının yapım, onarım, bakım ve işletmesi,
  3. Karayolunun temizlenmesi işlerinde kullanılan araçlar, kurtarıcı araçlar, ağırlık ve boyutları bakımından özel izinle karayoluna çıkan ve bunlara eskortluk eden araçlarda bulunur.

Fakat çok önemli bir husus vardır ki Sarı Tepe Lambası bu araçlara geçiş üstünlüğü hakkı VERMEZ. Sarı renkli ışıklı uyarı işareti sadece bu araçların kendilerini belli etmeleri, tehlikesizce sürülmeleri ve karayolunu kullananların uyarılması amacı ile kullanılır.

Bu araçların kesin bir zorunluluk olmadıkça trafik akışının az olduğu yer ve zamanları içinde çalıştırılmasına özen gösterilmesi gerekir.

Genel olarak geçiş üstünlüğüne sahip araçlar görev halindeyken geçiş üstünlüğüne sahiptir ve görev hali dışında ayırıcı işaretleri kullanarak trafiği, insanların can ve mal güvenliğini tehlikeye atmaları yasaktır. Bu araçların geçiş üstünlüğüne özen göstererek trafikte yolculuk yapmak karşılıklı olarak can ve mal güvenliğini sağlar.

İyi bir sürücü olabilmenin en önemli şartlarından biri iyi bir direksiyon hakimiyetinin yanında trafik kurallarını iyi bilmek ve bunları uygulayabilmektir. Denizli Güven ehliyet kursu ile hem teorik dersleri hem de direksiyon derslerini en iyi şekilde alarak ehliyet sınavını kolaylıkla geçmek isteyenleri aramızda görmekten mutluluk duyarız.