2024 Ehliyet Harçları

Yeni yıla girmemiz ile yeni bir ehliyet dönemine de başlamış oluyoruz. Bu yeni dönemde her şeyde olduğu gibi ehliyet harç fiyatları da güncelleniyor. Ehliyet harç ücretinin tam olarak ne olduğunu bilmeyenler için kısa bir açıklama yapalım. Ehliyet harç ücreti sürücü belgesi almak isteyen kişiden talep edilen bir ödemedir ve bu ücretin miktarı, seçtiğiniz ehliyet sınıfına göre değişiklik gösterebilir. Bu ücret, sürücü belgesi başvurusu veya yenileme işlemleri için devlete ödenen resmi bir tutardır. Ehliyet harç ücreti içerisinde değerli kâğıt bedeli, vakıf payı ve harç bedellerini bulundurur. Denizli Güven Sürücü Kursu olarak hazırladığımız 2024 yılı için belirlenen ehliyet harç ücretlerine birlikte bakalım.

A, A1 ve A2 (Motor) Sınıflarının Harç Ücreti

Resmi kurumlar tarafından belirlenen sınıflandırmalara göre her ehliyet grubunun harç ücreti değişmektedir. Aynı ücret grubuna tabii olan A, A1, A2 ehliyet sınıflarının harç ücreti 2.520 TL'dir.

Bu ücret ehliyet sınavlarından başarılı almanız sonucunda Sürücü Belgesi almaya hak kazandığınızda ödemeniz gereken bir tutar olduğu için ehliyet kursu ücreti ve sınav ücretinden ayrı olarak ödenir. Ödemeniz gereken bu ücreti ehliyet sınavı sonunda başarılı olduktan sonra devlet kurumuna yatırmanız gerekir.

B1 (Motor 4 Tekerlek) Sınıfı Ehliyetin Harç Ücreti

Dört (4) tekerlekli motor ehliyet sınıfı olan B1 sınıfı ehliyet için gereken harç ücreti ise 7.800 TL'dir.

B Sınıfı Ehliyetin Harç Ücreti

En çok tercih edilen ehliyet sınıfı olan B sınıfı ehliyet otomobil ve kamyonet türü araçları kapsar. Çok fazla tercih edilmesi ve trafikte önemli bir yeri olması sebebiyle harç ücreti hesaplaması da özel olarak yapılır. B sınıfı ehliyet için gereken harç ücreti ise 5.147 TL'dir.

C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, (Kamyon ve Otobüs) Sınıflarının 2024 Harç Ücreti

Bu ehliyet sınıflarındaki araçlar genellikle ağır yük taşıyan, büyük araçları kapsar. Bu sebeple sorumlulukları da çoktur. Bu önemli ehliyet sınıfları için belirlenen harç ücreti ise diğer harç ücretlerine göre daha fazladır. Kamyon ve otobüs ehliyet sınıfları için 2024 yılı harç ücreti 7.800 TL'dir.

Römork Sınıfı Harç Ücreti

Römork sınıfı ehliyet için harç ücreti 7.800 TL olarak belirlenmiştir.

Harç Ücretleri Nereye ve Nasıl Yatırılır?

Ehliyet harç ücretini ödemek düşünüldüğü kadar karmaşık ya da zorlu değil. Belirlenen ücretleri ödemek için birden fazla seçenek bulunuyor ve size kolay gelen ödeme yöntemini seçebilirsiniz. Ehliyet Harç ücretlerini gittiğiniz sürücü kursu aracılığı ile ödemeniz mümkün. Eğer bu işlemler sizi zorluyorsa ehliyet kursunuza ödemeniz gereken harç ücretini vererek ödeme işlemini yapmalarını isteyebilirsiniz. Denizli Güven Sürücü kursu olarak bu konuda sizlere yardımcı olarak formaliteleri sizin için kolaylaştırıyoruz.

Ben ödememi kendim yapmak istiyorum ama nereye yapmalıyım diyorsanız size birden fazla seçenek ile yardımcı olacağız. Ehliyet harç ödemesi PTT, Nüfus Müdürlüğü anlaşmalı bankalar, Maliye Bakanlığı Vezneleri, dijital Vergi Dairesi üzerinden yapılabilir. Anlaşmalı bankaları resmi kurumların internet sitesi üzerinden kontrol ederek ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. Ödeme yaptıktan sonra ise ödeme yaptığınıza dair dekontunuzu muhakkak almalısınız. Bu belge sürücü belgesi çıkartmak için gereken resmi belgelerden biridir.

2024 yılı ehliyet harç ödemenizi yaptıktan sonra sürücü belgesi almak için nüfus müdürlüğünden randevu alabilirsiniz. Randevunuz için gereken evraklar hakkında bilgiyi Güven Sürücü Kursumuzdan öğrenebilir ve ehliyet alma sürecini kolaylıkla atlatabilirsiniz. Yazımızda belirttiğimiz ehliyet harç ücretlerini ehliyet sınıfınıza göre geçerli resmi kurumlara yatırdıktan sonra yapacağınız ehliyet başvurusu ile sizde sürücü belgesine sahip olabileceksiniz.

Ziraat Bankası İnternet Bankacılığı Üzerinden Ehliyet Harç Yatırma İşlemi Nasıl Yapılır?

Ziraat bankası internet bankacılığından ehliyet harç ücretleri yatırılabilir. Ziraat bankası internet bankacılığı ehliyet harç yatırma İşlem adımları:

  1. Menü
  2. Ödemeler
  3. Vergi ve Resmi Kurumlar
  4. Sürücü Belgesi Tahsilatları
  5. Çıkan Ekrana "T.C. Kimlik Numaranızı" Yazın
  6. Sorgu Tipi: Sınıf Güncelleme - Yeni Başvuru
  7. Çıkan Ekranda almış olduğunuz sertifika sınıfını seçip ödemenizi yapınız. Dekontun çıktısını almayı unutmayınız.
  8. Randevunuzu 199 ya da E-Devlet üzerinden alabilirsiniz.