Başarı oranı en yüksek Denizli sürücü kursu'yuz!

Instagram Youtube Sürücü Kursu Denizli İletşim
Bizden Duyurular & Haberler

Park Etme Teknikleri ve Kuralları

10.03.2024 park etme teknikleri - denizli sürücü kursu

Araç kullanmanın belki de en çok göz korkutan yanlarından birisi de park etme sorumluluğudur. Maalesef ülkemizde araçlar için yeterli park alanları bulunmaması herkesi park edecek bir boşluk bulabilme telaşına sokuyor.

Nadiren rahatlıkla park edebileceğimiz geniş alanlar bulabiliyoruz. Sıklıkla karşılaştığımız dar park alanlarına ise bazen aracımız uygun olmadığı için bazen de kendimize güvenemediğimiz için park edemiyoruz. Sonuç olarak gideceğimiz yerlere uzak mesafelere aracımızı park etme mecburiyetinde kalabiliyoruz.

Güven Sürücü Kursundan ehliyet eğitimi alarak sürücü belgesi almaya hak kazanan tüm kursiyerlerimiz eminiz ki bu sorunları yaşamayacaklardır. Çünkü en iyi direksiyon eğitmenlerimizle park etme tekniklerine hakim ve birçok park etme pratiği ile sınavı başarıyla geçecek yeterliliktedirler. Fakat bu sıkıntılı park etme sürecini yaşayanlar için önemli kuralları vererek sizler için bu süreci kolaylaştırmaya çalışacağız.

Park Etme Teknikleri

Araç park etme yöntemleri denildiğinde temel iki park tekniği aklımıza gelir. Bunlardan biri paralel (yatay) park diğeri ise dikey (L) parktır. Bu temel park yöntemlerini kullanarak aracınıza uygun her yerde kolaylıkla park edebilirsiniz. Peki bu park yöntemlerini uygularken nelere dikkat etmemiz gerekiyor diye merak ediyor olabilirsiniz. Birlikte bu park yöntemlerini doğru şekilde uygulamak için izlememiz gereken adımları inceleyelim.

1. Paralel (Yatay) Park Etme:

Bu park etme yöntemi özellikle kaldırım kenarlarına araba park ederken sık kullandığımız bir yöntemdir. Aslında direksiyon derslerinde de verilen birkaç temel bilgiyle bu park etme yöntemini kolaylıkla yapabilirsiniz. Fakat bilgi tazelemek isteyenlere ya da bu bilgileri daha önce duymamış olanlara park etme tekniklerini maddeler halinde aktaralım.

  • Öncelikle aracınızı park etmeye uygun boşluk bulmalısınız. Bu boşluk aynı zamanda park ettiğiniz yerden çıkarken de size zorluk çıkarmamalı.
  • Sonra park edeceğiniz alanın önündeki araca yarım metre mesafe bırakarak aracınızı bu araca paralel olarak konumlandırmanız gerekir.
  • Aracınızın tamponunu paralel olarak konumlandırdığınız diğer araca eşitleyin.
  • Park edeceğiniz sırada dörtlülerinizi yakarsanız özellikle trafik akışı olan yerlerde insanları bilgilendirerek oluşabilecek herhangi bir karışıklığı önlemiş olursunuz.
  • Araç konumunuzu ayarladıktan sonra aracınızı geri vitese alarak tam sağa kırmanız gerekir. Kontrollü ve bir ayağınız frende olacak şekilde yavaşça tam sağ yönde geriye doğru gitmelisiniz.
  • Aracınız 45 derecelik bir açıya geldiğinde yani aracınızın aynası paralel hizalandığınız aracın arka küçük camıyla eşit konuma geldiğinde aracınızın diğer araçlara ve kaldırıma yakınlık durumunu kontrol etmelisiniz.
  • Tam sağa kırdığınız direksiyonunuzu sola çevirerek düz konuma getirip diğer araçlarla yakınlık durumunu kontrol ederek düz şekilde kontrollü geri gelmelisiniz.
  • Aracınızın önünün, önünüzdeki araca temas etmeyecek mesafede olduğunu kontrol ederek bu sefer direksiyonu tam sola kırarak geri geri gelmelisiniz.
  • Aracınız düz konuma geldiğinde aradaki boşluğu kontrol ederek park işlemini sonlandırabilirsiniz.
  • Park ettiğiniz yerden çıkmak için bu işlemleri tersten uygulamalısınız. Aracınız düz vitesteyken önce tam sol sonra düz en son da tam sağ yaparak park ettiğiniz yerden çıkabilirsiniz.

Zor gibi gözükse de birkaç pratikle alışılarak size kolaylık sağlayacak bu yöntemi paralel park yapabileceğiniz alanlarda kullanabilirsiniz.

2. Dikey (L) Park Etme:

Direksiyon derslerinde L park adıyla sık sık duyduğumuz bu park etme yöntemi aynı zamanda geri geri park etme yöntemini de pratik etme imkanı sağlar. Paralel parka göre daha kolay şekilde uygulayabileceğiniz bu park yönteminin tekniklerine birlikte bakalım.

  • Aracınız için uygun park alanı bulduktan sonra öncelikle dörtlüleri yakarak aracınızı park edeceğinizi belli etmelisiniz.
  • Aracınızın yanında durduğunuz diğer araçlardan yarım metre kadar uzaklıkta olduğuna emin olmalısınız. Eğer aracınız diğer araçlara çok yakınsa dönerken çarpma riski yüksek olur.
  • Aracınızı geri geri giderek park edecekseniz aracınızın arka tamponunun park edeceğiniz alana girecek şekilde ayarlamalısınız. Bu ayarlamayı aracınızı park edeceğiniz boşluğa göre direksiyonunuzu tam sağ ya da tam sola kırıp geri geri gelirken döndüğünüz yöndeki tekerleğinizin park alanındaki çizgiyi taşmadan ilerlemeye özen göstererek yapabilirsiniz.
  • Geri giderken aracınızın arka tekerleğinin konumunu aynalarını aşağı indirerek düzenli aralıklarla kontrol etmek önemlidir.
  • Direksiyonunuzu tam kırıp geri geldikten sonra aracınız düz konum alınca direksiyonunuzu da düzelterek düz şekilde geri gelmeli ve park alanına tam olarak girmelisiniz.
  • Aracınız diğer araçlarla aşırı yakın değilse park işlemini bitirmiş olursunuz.

Düzgün bir şekilde araç park edebilmek kadar aracınızı park ederken dörtlüleri yakmak, park ederken diğer araçların ve yayaların güvenliğini gözetmek, engelli park alanlarına saygı göstermek, park etmek için ayrılan bölümlerde gereğinden fazla alan kaplamamak gibi kurallara dikkat etmek önemlidir. Bu kurallar sadece teknik değil, trafik ahlakına uygun davranmayı da gerektirir. Denizli Güven Sürücü Kursundan eğitim alarak teorik ve pratik dersleri eksiksiz şekilde öğrenerek bilgi yenilemeye ihtiyaç duymadan trafiğe rahatlıkla çıkabilir ve istediğiniz yere aracınızı park edecek deneyime sahip olabilirsiniz.