2024 Kayıp Ehliyet İşlemleri

Ehliyetini Kaybedenler İçin 2024 Rehberi

Sürücü belgesi alabilmek için birçok zorluğu atlattıktan sonra ehliyetinizi kaybetmek oldukça üzücüdür. Gün geçtikçe artan ehliyet ücretleri, kayıp ya da çalıntı prosedürü ile uğraşmak gözümüzü korkutan durumlardandır. Bu göz korkutan ve zorlu gözüken süreci kolaylaştırarak işlemlerinizi rahatça yapabilmeniz için size rehber olacağız. Denizli Güven Sürücü Kursu olarak sadece bu konuda değil, ehliyet, araç kullanımı ile ilgili olan birçok konuda da yardımcı oluyoruz. Eğer daha detaylı bilgiler almak isterseniz sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Şimdi kayıp veya çalıntı işlemleri için neler yapmalısınız, yeniden ehliyet almak için gerekli belgeler ve ücretler ne kadar gibi önemli sorulara cevap vereceğiz.

Ehliyetinizi Kaybettikten Sonraki Prosedür

Sürücü belgenizi kaybettiğinizde nüfus cüzdanınız ya da banka kartınızda olduğu gibi bir yere ihbarda bulunmanız gerekmiyor. Ancak ehliyetiniz olmadığında trafiğe çıkamayacağınız için yeni sürücü belgesi başvurusunu en kısa zamanda yapmanız aktif olarak araba süren bireyler için iyi olacaktır. Ehliyetsiz trafiğe çıkarsanız ceza alabileceğiniz için gerekli belgeleri hazırlayıp en kısa zamanda nüfus müdürlüğünden randevu alarak yeni sürücü belgenizi çıkartmalısınız. Şimdi yeni sürücü belgesi için gerekli belgeler neler, sürücü belgesi için ilk ödediğimiz ücretin aynısını mı ödememiz gerekiyor gibi önemli soruları cevaplayacağız.

Yeni ehliyet çıkartmak için gerekli belgeler

Yeni ehliyet çıkartmak için ilk çıkarttığınız sürücü belgesinde gerekli olan belgelerin benzerleri talep edilir. Bu belgeleri nüfus müdürlüğüne gitmeden önce elinizde hazır olarak bulunmanız gerekmektedir. Eksik belge bulunduğu sürece nüfus müdürlüğü tarafından yeni sürücü belgesi çıkartma talebiniz kabul edilmeyebilir. Eksiksiz bir şekilde ehliyet çıkartabilmeniz için gerekli olan belgeler şunlardır:

  • Sağlık raporu (aile hekimliğinden sağlık raporunu kolaylıkla çıkartabilirsiniz)
  • Nüfus cüzdanı
  • 1 adet biyometrik fotoğraf (Son 6 ay içinde çekilmiş olması tercih edilir)
  • Harç ödeme belgesi (ödemeler hakkında bilgiyi yazının devamında göreceksiniz)
  • Sürücünün belgesinin yeniden alınması adına yazılmış dilekçe ve parmak izi (bu işlem nüfus müdürlüğüne gittiğinizde o anda gerçekleşecektir)
  • Kan grubu kartı (kan grubu bilinmiyorsa)

Listede bulunan gerekli belgelerden harç ödeme belgesi değerli kâğıt ve vakıf hizmet bedelini kapsamaktadır. Sürücü belgenizi kaybettiğinizde ehliyet için gerekli olan tüm ücretleri değil sadece değerli kâğıt bedelini ve vakıf hizmet bedelini ödemeniz yeterli olmaktadır. 2024 yılı için geçerli olan eski tip (2016 öncesi alınan sürücü belgeleri) için vakıf hizmet bedeli 2 TL, değerli kâğıt bedeli ise 13 TL’dir.

Yeni tip (2016 sonrası alınan sürücü belgeleri) için vakıf hizmet bedeli 230 TL, değerli kâğıt bedeli ise 990 TL’dir. Yani eski tip sürücü belgelerini yenilemek için 15 TL'dir. Gerekli ücretleri PTT, Maliye Bakanlığı vezneleri ve anlaşmalı bankalar üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Yaptığınız ödemeler için ödeme yaptığınıza dair harç ödeme belgesi dökümünüzü muhakkak alınız. Bu belge sürücü belgesi çıkartacağınız zaman gerekli olacaktır.

Gerekli belgeleri tamamladıktan sonra nüfus müdürlüğü internet sayfası üzerinden ya da ALO 199 aracılığı ile istediğiniz bir nüfus müdürlüğünü seçerek randevunuzu oluşturabilirsiniz.

Başvuru Sonrası Süreç

Nüfus müdürlüğüne yaptığınız sürücü belgesi başvurusunu tamamladıktan sonra, Nüfus Müdürlüğünde belirlediğiniz sürücü belgesi gönderim adresine en fazla 15 gün içerisinde yeni ehliyetiniz ulaştırılacaktır. Ben yeni ehliyetimi çıkarttım ama eski ehliyetim başkasının eline geçer ve kötü amaçlarla kullanılırsa gibi soru işaretleri aklınızda kalmış olabilir. Ehliyetinizi kaybettikten sonra hemen başvuru yapmak bu yüzden çok önemlidir. Yeniden ehliyet başvurusu yapıp Nüfus Müdürlüğünde işlemlerinizi tamamladıktan sonra eski ehliyetiniz yükümlülüğünü kaybedecektir. Bu yüzden yeni gelen ehliyetinizi rahatlıkla kullanabilirsiniz. Eğer 2024 yılı ehliyet kursu fiyatlarını öğrenmek istersiniz Güven Sürücü Kursumuzla iletişim kurarak güncel fiyatlar ve dersler hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.