2022 Kayıp Ehliyet İşlemleri

Sürücü ehliyeti kayıplarının arttığı son dönemde, ehliyetini kaybedenlerin ne yapacağı merak konusu. Bildiğiniz gibi, trafikte araç kullanırken ehliyetiniz mutlaka yanınızda olmalı. Eğer kontrolde sürücü belgenizin yanınızda olmadığı tespit edilirse, büyük cezalar ödemek zorunda kalabilirsiniz. İdari para cezası ödememek için araç kullanırken şahsınıza ait sürücü belgesini yanınızdan ayırmamalısınız.

Ehliyetimi kaybettim, ne yapmalıyım? Ehliyetim çalındı, nereye başvurmalıyım?  Gibi sorular soruyorsanız, sizler için bir rehber hazırladık. Güven Sürücü Kursu olarak bu süreçte de hepinizin yanındayız. Güven Sürücü Kursu olarak hem çıkan ehliyet soruları hem de direksiyon eğitimi alanındaki başarılarımızı gururla sergiliyoruz. Şimdi ise ehliyet kaybedildiği takdirde hangi adımları atmanız gerektiğinden bahsedeceğiz. Rehberimizde adım adım yapmanız gereken işlemleri anlatacağız.

Kayıp Ehliyet Yenileme İşlemleri

Sürücü ehliyetiniz kayıp olduysa veya çalındıysa, yeni ehliyet çıkartmak için Nüfus Müdürlüğü’ne başvuruda bulunmanız gerekiyor. Bunun öncesinde Alo 199 hattını arayarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden randevu alabilirsiniz.

Randevu almadan önce, yeni ehliyet alabilmek için sağlık raporu almanız gerekiyor. Nasıl ilk ehliyetinizi alırken ‘Sürücü Olur Sağlık Raporu’ almanız gerekiyor ise, ehliyetinizi kaybettiğinizde de yeni ehliyete sahip olabilmek için bu belgeyi temin etmelisiniz. Aile hekiminizden, hastaneden, size en yakın sağlık kuruluşundan bu belgeyi alabilmeniz mümkün.

Sağlık raporunu temin ettikten sonra, sürücü ehliyeti almak için değerli kâğıt bedeli ve vakıf payı gibi belirli ücretler ödemeniz gerekiyor. Burada ödeyeceğiniz miktarı belirleyen unsur, ehliyetinizin tipi. Eğer ehliyetiniz eski tip ise 13 TL değerli kâğıt bedeli, 2 TL vakıf payı bedeli ödemeniz gerekli. Yeni tip ehliyet ise, değerli kâğıt bedeli olarak 280TL, vakıf payı olarak 65 TL ödeme yapmalısınız.

Ehliyet Yenileme İçin Hangi Belgeler Gerekli?

Sağlık raporunuz hazır ise ve gerekli ödemeleri yaptıysanız, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne gitmeden önce bazı belgeleri hazırlamanız gerekiyor. Yeni ehliyet almak için sizden istenecek belgeler:

  • Nüfus Cüzdanı
  • "Sürücü Olur" Sağlık Raporu
  • Biyometrik Fotoğraf (1 adet)
  • Kan Grubu Kartı (kan grubunuzu bilmiyor iseniz)
  • Değerli Kâğıt Bedeli ve Vakıf Payının Ödendiğine Dair Belge

Bu belgeleri hazırlayıp Nüfus Müdürlüğü’ne gittiğiniz takdirde ekstra olarak yapacağınız bir işlem kalmıyor. Başvuru esnasında yeni sürücü belgesi alacağınıza dair bir dilekçe yazacaksınız ve parmak iziniz alınacak. Bu adımdan itibaren yeni ehliyetinizin gelmesini bekleyebilirsiniz.

Bahsettiğimiz adımlar ve ödenecek tutarlar dışında, ehliyet kaybetme veya çaldırma cezası bulunmuyor. Sadece yeni ehliyet için gerekli giderleri ödemeniz gerekiyor.

Ehliyetimi Kaybettiğimde İlan Vermek Zorunda Mıyım?

Sürücü ehliyetinizi kaybettiğiniz takdirde gazeteye veya başka bir platforma ilan vermek zorunda değilsiniz. Sadece Nüfus Müdürlüğü’ne başvurmanız ve gerekli belgeleri temin etmeniz yeterli. Nüfus Müdürlüğü sizden herhangi bir ilan verme şartı sunmuyor. Siz dilerseniz istediğiniz platformlarda kayıp ilanı verebilirsiniz. Bu süreçte ehliyetim benden izinsiz kullanılır mı? Başıma bir iş gelir mi? Soruları kafanızda dönüyor ise, şüpheye düşmenize gerek yok. Nüfus Müdürlüğü’ne yeni ehliyet için başvurduğunuz takdirde, sistemde ehliyetinizin kaybolduğu bilgisi yer alacaktır.

Yeni Ehliyet Kaç Günde Teslim Edilir?

Ehliyetiniz kaybolduğunda ve yeni ehliyet için başvuruda bulunduğunuzda size iki haftalık geçici ehliyet belgesi verilir. E-devlet üzerinden de ‘Geçici Sürücü Belgesi Sorgulama’ bölümünden geçici ehliyetinizi temin edebilirsiniz. Bu ehliyet belgesi ile trafiğe çıkabilir, araç kullanabilirsiniz. Yeni ehliyetiniz ise bir hafta – on gün arasında belirttiğiniz adrese teslim edilecektir. Son zamanlarda yeni ehliyetin teslim süresi en geç bir haftadır.

Güven Sürücü Kursu ile ehliyet kayıp işlemleri, 2022 ehliyet fiyatları, sürücü belgesi dönüşümü ve ehliyet için gerekli evraklar gibi önemli tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. Bunu dışında en iyi Denizli direksiyon hocasından başarılı bir direksiyon eğitimi alabilir, teorik sınavlarınızı kolayca geçebilir ve hayalinizdeki sürücü ehliyetine sahip olabilirsiniz. Tek yapmanız gereken web sitemizi ziyaret etmek veya şubemize başvurarak kursiyerlerimizden birisi olmak!