2021 Kayıp Ehliyet İşlemleri

Not: Ehliyetinizi kaybettiyseniz Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden randevu almalı ve yeni ehliyet almak için başvuru yapmalısınız.

Hangi Tip Sürücü Ehliyeti Kaybettiniz?

01.01.2016 tarihinden itibaren alınan ehliyetler yeni tip ehliyet olarak adlandırılıyor. Eğer siz de bu tarihten sonra sürücü ehliyetine sahip olduysanız, kaybettiğiniz ehliyet tipi yeni tip ehliyettir. Bu durumda, ehliyet sınıfınız fark etmeksizin;

  • Değerli Kâğıt Bedeli: 225 TL
  • Vakıf Payı: 45 TL

olarak 2 ayrı ücret ödemeniz gerekiyor.

Eğer belirttiğimiz 01.01.2016 tarihinden daha önce alınmış eski tip ehliyete sahip iseniz ve ilk defa kayıp işlemi yaptıracaksanız, indirimden faydalanabilirsiniz. Bu şekilde ise;

  • Değerli Kâğıt Bedeli: 13 TL
  • Vakıf Payı: 2 TL

ödemeniz gerekiyor.

İşlemler için Randevu Almak Şart!

Kayıp ehliyet başvurusunda bulunmak ve işlemlerini başlatmak için randevu almanız şart. Bunun için harç ücretlerini ödeme zorunluluğunuz ya da belge getirme zorunluluğunuz yok. Randevu sonrası tüm işlemleri başlatabilirsiniz.

Başvuru sonrasında unutmamanız gereken: Geçici ehliyet almak. Eğer araç kullanmak istiyor iseniz başvurunuz esnasında geçici ehliyet alabilir ve randevu sonrasında araç kullanabilirsiniz. Geçici sürücü ehliyeti 15 gün geçerlidir.

Yeni Sürücü Ehliyeti Ne Zaman Çıkar?

Ehliyetimi kaybettim diyerek başvuru yaptığınız andan itibaren tüm işlemler başlatılıyor. Ortalama bir hafta içerisinde yeni ehliyetinizin basımı yapılıyor ve belirttiğiniz adrese gönderimi sağlanıyor.

Hangi Belgelere İhtiyaç Var?

1. Biyometrik Fotoğraf

Güncel olarak tüm işlemlerde vesikalık fotoğraf yerine biyometrik fotoğraf isteniyor. Bir fotoğrafçıda ortalama 20-30TL ücretinde 2 adet biyometrik fotoğraf elde etmelisiniz. İki fotoğraftan birini nüfus müdürlüğünde diğerini de sağlık raporu için kullanacaksınız.

2. Sağlık Raporu

Ehliyet kayıt işlemlerinde ikinci istenilen belge ‘Sürücü Olur’ sağlık raporudur. Normalde sağlık ocakları ve aile hekimleri sağlık raporu verebiliyor. Fakat gideceğiniz sağlık ocağı sağlık raporunu vermeyebilir ve sizi hastaneye sevk edebilir. Bu durumda özel hastanelerden de belirli bir ücret ödeyerek bu sağlık raporunu elde edebilirsiniz.

3. Kan Grubu Kartı

Ehliyet başvurusunda istenilen belgeler arasında kan grubu kartı da bulunuyor. Eğer kan grubu kartınız var ise bunu yanınızda bulundurmalısınız. Bu belgeye sahip değilseniz de sözlü olarak kan grubunuzu beyan etmeniz yeterli olacaktır. Kan grubunuzu bilmiyorsanız ilk önce kan grubu testi yaptırmalısınız.

4. Kimlik

Kayıp ehliyet işlemlerinde kimlik ilk sorulan belgelerden biri. Eğer kimliğiniz yanınızda değilse ya da kayıp ise, kimlik bilgilerinizi bulunduran ve kimlik yerine geçen belgeleri yanınızda bulundurmalısınız. Eğer bu belgelerin ne olduğu hakkında bilgi almak istiyorsanız 199 nüfus müdürlüğünü arayarak gerekli bilgileri elde edebilirsiniz.

Kimliğiniz ve ehliyetinizi birlikte kaybettiyseniz ikisi için de işlem yapabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta randevu alırken hem kimlik hem ehliyet kaybı için başvuru yapmanız. Başvurunuzu yaptıktan sonra harç ödemelerinde de iki belge için de ayrı harç ücreti ödemeniz gerektiğinizi unutmayın.

5. Dilekçe ve Parmak İzi

Başvuru esnasında istenilen belgeleri temin ettiğiniz takdirde aynı anda dilekçe ve parmak izi de sizden alınacaktır. Tüm bu işlemler gerçekleştiğinde başvurunuz alınmış oluyor ve yeni ehliyet bekleme sürecine giriyorsunuz. Yeni ehliyetiniz ise yaklaşık bir hafta içerisinde size teslim edilecektir.

Kayıp ehliyet işlemleri gibi pek çok önemli bilgiye Güven Sürücü Kursu kalitesiyle sitemiz üzerinden ulaşabilirsiniz. Sürücü kursumuz, sizinle ilgilenecek profesyonel bir direksiyon hocası eşliğinde hayallerinize ulaşmanızı sağlıyor. Çıkan ehliyet soruları ve kusursuz direksiyon eğitimi ile kolayca sürücü ehliyeti alabileceksiniz. Siz de vakit kaybetmeden Denizli Güven sürücü kurslarına başvurun ve kıymetli kursiyerlerimizden birisi olun.