Genel Bilgiler
- Güven MTSK Hakkında
- Ehliyet ve Sürücü Kursu
- Yeni Ehliyet Sınıfları ve Belgeleri
- 2024 Ehliyet Fiyatları (Yeni Kayıt)
- 2024 Ehliyet Fiyatları (Fark Ehliyeti)
- 2024 Ehliyet Harçları
- 2024 Ehliyet Sınav Tarihleri
- 2024 Ehliyet Ders Başlama Tarihleri
- Direksiyon Kursu ve Direksiyon Eğitimi
- Eski - Yeni Ehliyet Karşılıkları
- Ehliyet İçin Gerekli Evraklar
- Aday Sürücülük
- Motosiklet Direksiyon Sınavı
- Yabancı Ehliyet Geçerliliği
- 2024 Kayıp Ehliyet İşlemleri
- Mevzuat
- Tüm Detaylarıyla Ehliyet
ONLINE TEST
Çıkmış ehliyet soruları ile online testi çözün, sınava hazırlanın!
ONLINE SINAVA HEMEN BAŞLA!Bizden Duyurular & Haberler
Trafikte Yaya Hakları
17.09.2024Genellikle trafik denildiğinde arabalar, motosikletler, kamyonlarla dolu bir yol geliyor aklımıza. Trafiğin en temeli araçlar gibi düşünüyoruz ve her zaman araçların haklarına öncelik veriyoruz.
Sürücü ehliyeti olan herkes bazen kendini yolun hakimi gibi görebiliyor. Ama aslında yolların trafiğin temel yapı taşı yayalardır. Sürücü ehliyetine sahip olsak da aslında hepimiz trafikte yaya olarak bulunuyoruz. Bu yüzden hepimizin dikkat etmesi gereken ve sahip çıkması gereken kurallar var. Bu kuralları hem bir sürücü hem de bir yaya olarak bilip uygulamamız gerekir. Denizli Güven Sürücü Kursu olarak sizleri yaya haklarının önemi ve dikkat edilmesi gereken kurallar hakkında bilgilendirerek trafiğe daha bilinçli bireyler olarak katılmanıza yardım edeceğiz.
Yaya Hakları ve Uyulması Gereken Kurallar
Yayaların güvenli bir şekilde yolları kullanabilmesi için ve yaya olarak trafikte şunlara dikkat etmeliyiz:
- Yaya Geçitleri: Yaya geçitleri, yolun karşısına geçmek isteyen yayaların güvenli bir şekilde geçmeleri için ayrılmış alanlardır. Sürücüler yaya geçitlerine yaklaşırken yavaşlamalı ve yayalara öncelik vermelidir. Yaya geçitleri olan yollarda aracınızı 30km/s hızına düşürmeniz gerekir. Yayaların karşıya geçme hakkı bulunan bu yollarda hızlı giderseniz ani fren yapmanız ve durmanız zorlaşır. Bu da istenmeyen kazalara sebep olabilir. Yaya geçitlerinde bir yayaya yol vermez ve şikayet edilirseniz 1979tl’lik bir ceza alırsınız. Ülkemizde yayaya yol vermenin çok az olduğu ve bilinçlenmemiz gerektiği tartışılmaz bir gerçek. Bu konuda daha farkındalık kazanmış bireyler olursak kazaların da önüne geçmiş oluruz.
- Kaldırımlar: Kaldırımlar yaya alanlarıdır. Araçlar kaldırımlara girmemelidir ve yayalar kaldırımları kullanarak güvenli bir şekilde yürüyebilmelidir. Araçlar park yeri bulamadığı için kaldırımlara çıkarak araçlarını park etmesi, yayaların yürüyecek alan bulamayarak yoldan yürümesine ve kazaya davetiye çıkarmasına sebep oluyor.
- Yolun Sağ Tarafında Yürüme: Yaya yolun sol tarafında veya karşı yönde trafikten uzak olan kaldırımın sağ tarafında yürümelidir. Böylece yolda gerçekleşecek bir kazaya karşı yaya olarak hasar alma ihtimalimiz azalır.
- Yaya İşaretleri ve Işıkları: Yaya geçitlerindeki trafik ışıkları ve yaya geçidi işaretleri yayalar için geçiş sinyali olarak kullanılmalıdır. Bu ışıklar çalışmadığı durumda yol sık sık kontrol edilerek karşıya geçilmelidir. Ama yaya geçiti işaretleri her zaman kontrol edilmeli ve yol güvenliği sağlanmalıdır.
- Yaya Üst Geçitleri ve Alt Geçitleri: Yaya üst ve alt geçitleri yaya güvenliği için tasarlanmıştır. Üst ve alt geçitler genellikle çok yoğun ve büyük yollarda bulunur. Bu yollardan karşıya geçmek çok tehlikeli olduğu için daha güvenli bir seçenek olarak üst ve alt geçitler yapılır. Bu yollarda geçitleri kullanmak yerine araç yolundan karşıya geçmeye çalışan kişiler hem kendi can güvenliğini hem de araçlarda araçlardaki bireylerin can güvenliğini tehlikeye atar. Karşıya geçmek için yola atlayan birini gören ve hızlı seyir yapan bir sürücü yayaya çarpmamak için yoldan çıkabilir ve büyük hasarlar alabilir. Bu yüzden yaya olarak haklarımızı savunduğumuz gibi kurallara da uyarak trafik güvenliğini sağlamalıyız.
- Okul ve Oyun Alanları: Okul önleri ve oyun alanları gibi alanlarda özellikle dikkatli olunmalıdır. Çocukların ve okul servisiyle gelen öğrencilerin güvenliği için yavaş sürülmeli ve yayalara öncelik verilmelidir. Direksiyon derslerinde de öğrendiğiniz üzere okul geçidi levhası gördüğünüzde hızınızı azaltarak daha kontrollü şekilde araç kullanmalısınız. Bu alanlarda çocukların daha az bilinçli olduğunu hatırlayarak onların alamayacağı önlemleri bizim almamız gerekebilir.
- Yaya Geçidi Yakınında Park Etme: Yaya geçitleri yakınında park etmek veya durmak yayanın görünürlüğünü engelleyebilir ve onların güvenliğini tehlikeye atabilir. Ayrıca yaya geçidi park cezasının da bulunduğunu ve yaya geçidine park ettiğiniz zaman 2023 yılı güncel fiyatıyla 1910tl değerinde bir ceza aldığınızı unutmayın.
Yaya hakları trafik güvenliğini artırmak ve yayaların güvenli bir şekilde yolun karşısına geçmelerini sağlamak için önemlidir. Ayrıca bir yaya olarak sahip olduğumuz hakları bilmek ve kendimizi koruyacak kurallara uymak büyük bir ayrıcalıktır. Yaya hakları ve kuralları gibi trafikte dikkat etmeniz gereken her kuralı öğrenerek kaliteli bir ehliyet kursu almak için Denizli Güven sürücü kursunu tercih edebilirsiniz. Ayrıntılı ücret ve kurs bilgisi için bize ulaşın.
10.09.2024
Klasik Arabaların Bakımı ve Restorasyonu
29.09.2024
Direksiyon Eğitiminin Püf Noktaları Nelerdir
Online Sorgula
Online Dersler
Pratik Bilgiler
- Kursa Müracaat Formu
- Yeni Ehliyetlerin Geçerlilik Süreleri
- Direksiyon Sınavı Değerlendirmesi
- Ehliyetlerin Geçerli Olduğu Ülkeler
- İş Makinaları Kullanma Sertifikası
- Ehliyet Kursu Sertifika Şartları
- Psikoteknik
- Yurtdışında İkamet Eden ve Ülkemizden Almış Olduğu Sürücü Belgesini Zayiinden ve Yıpranmadan Dolayı Yenilemek İsteyenler