Başarı oranı en yüksek Denizli sürücü kursu'yuz!

Instagram Youtube Sürücü Kursu Denizli İletşim
Bizden Duyurular & Haberler

Sürücü Ehliyeti Olmadan Araç Kullanmanın Cezası Nedir?

28.08.2021 denizli ehliyet

Hepimizin bildiği üzere, trafikte ceza almadan araç kullanabilmek için sürücü ehliyetine sahip olmamız gerekiyor. Peki sürücü belgesi olmadan trafikte araç kullanırken yakalanırsak ne olur?

Sizin de tahmin edeceğiniz gibi para cezası alırsınız. Fakat bunun haricinde alabileceğiniz başka cezalar da bulunuyor. Bu yazımızda, ehliyetsiz araç kullanırken yakalanırsanız hangi cezaları alacağınızdan bahsedeceğiz.

Bizler Güven Sürücü Kursu olarak hem sizin hem de trafikteki diğer bireylerin can güvenliği için ehliyetsiz araba kullanımını kesinlikle önermiyoruz. Denizli sürücü kursumuza başvurarak kolay bir şekilde sürücü ehliyeti kazanabilir, trafikte özgürce dolaşabilirsiniz. Verdiğimiz özel direksiyon eğitimi, çıkan ehliyet soruları, özel Denizli direksiyon hocası ve daha pek çok avantaj Güven Sürücü Kursu’nda sizleri bekliyor. Haydi sizler de kursumuza müracaat edin ve ayrıcalıklı kursiyerlerimizden birisi olma şansını yakalayın.

Sürücü Ehliyetine Sahip Olup Yanınızda Bulundurmuyorsanız

Sürücü ehliyeti olmadan ceza almanın birden fazla olasılığı bulunuyor. Bunlardan birisi de sürücü belgesine sahip olup onu evinizde veya başka bir yerde unuttuğunuz durumlardır. Bu durumda, kanunlara göre ehliyet sahibi kişiler eğer ehliyetlerini yanında bulundurmuyorlarsa 314 TL para cezasına çarptırılırlar. Bunun yanında ilgili kişiye 5 ceza puanı eklenir.

Ehliyetiniz İptal Edildiyse

Sahip olduğunuz ceza puanları bir sene içerisinde 100 puana kadar ulaşırsa sürücü ehliyetiniz elinizden alınır. Eğer bu durumda hala araç kullanmaya devam ederseniz yetkililer tarafından size 2698 TL para cezası yazılır. Eğer araç sizin değil ise aynı miktarda para cezası plaka üzerinden araç sahibine de yazılır. Ayrıca tekrar sürücü ehliyeti alamayacak duruma gelirsiniz ve bir daha araba kullanamazsınız.

Ehliyetinize Bir Süreliğine El Konulduğunda

Ehliyetinize geçici bir süre el konulduysa ve siz tekrar araç kullanırken yakalanırsanız 2698 TL para cezası ödemek zorunda kalırsınız. Üstelik bu sefer sürücü ehliyetiniz elinizden tamamen alınır ve bir daha sürücü ehliyetine sahip olamazsınız. Üstte de belirttiğimiz gibi yine eğer araç sizin üzerinize kayıtlı değilse araç sahibine de aynı miktarda para cezası yazılır. Eğer bu cezayı, yazıldıktan sonra 15 gün içerisinde öderseniz cezalara %25 indirim uygulanır.

Hiç Sürücü Ehliyeti Almamışsanız

Eğer daha önce herhangi bir sürücü kursuna başvurmadan ve hiç sürücü ehliyeti almadan araba kullanmaya kalkarsanız sadece para cezası ile karşılaşırsınız. Bu durumda ödeyeceğiniz meblağ diğer iki durumla benzerlik göstererek 2698 TL tutarında olacaktır. Tekrardan belirtmemiz gerekiyor ki eğer araç sahibi değilseniz, aynı tutardaki cezayı araç sahibi de ödemek zorundadır. İlk 15 gün içerisinde bu cezalar ödenirse %25 değerinde bir indirime tabi tutulacaktır.

Ehliyet Sınıfınıza Uymayan Bir Araç Kullanırsanız

Bildiğiniz üzere ehliyet sınıfları A1, A, B, M, D gibi daha pek çok türe ayrılmıştır. Eğer sizler ehliyet sınıfınıza uygun olmayan bir araç kullanırsanız hem ceza puanı hem de para cezası alırsınız. Trafikte sürücü ehliyeti sınıfınıza uygun olmayan bir araçla yakalanırsanız 1339 TL para cezasına çarptırılırsınız. Aynı şekilde araç sahibi de 1339 TL para cezasına çarptırılır ve sürücü ehliyetine 20 ceza puanı yazılır.

Eğer sizler de trafikte gönlünüzce araç kullanmak, yetkin bir şoför olmak ve trafik kurallarına hakim olmak istiyorsanız gönül rahatlığı ile Güven Sürücü Kursu’na yazılabilirsiniz. Hızlı bir şekilde sınavları geçmek ve trafikte rahatça dolaşabilmek hiç bu kadar kolay olmamıştı. Hemen şanslı kursiyerlerimizden birisi olun ve hayalini kurduğunuz sürücü ehliyetini kazanmak için ilk adımınızı atın!