Başarı oranı en yüksek Denizli sürücü kursu'yuz!

Instagram Youtube Sürücü Kursu Denizli İletşim
Bizden Duyurular & Haberler

SOĞUK HAVALARDA ARAÇ KULLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

17.04.2022 SOĞUK HAVALARDA ARAÇ KULLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Özel araç kullanımı en çok soğuk havalarda ihtiyaç haline geliyor. Olumsuz hava şartları nedeniyle birçok kişi rahat bir şekilde ulaşım sağlamak istiyor.

Bununla birlikte olumsuz hava şartlarında araç kullanmanın da kendine göre zorlukları ve özel gereksinimleri bulunuyor. Olumsuz hava şartlarında daha güvenli araç kullanmak için yapmanız gerekenleri sizler için sıraladık.

Camın Buğulanmasını Engelleyin.

Güvenli bir sürüş deneyimi için görüş alanınızın kısıtlanmaması gerekiyor. Bu nedenle camdaki buğuyu engellemeniz güvenliğiniz açısından iyi olacaktır. Sürüşe başlamadan önce buğulanan bölgeye bulaşık deterjanı sürerseniz buğulanma engellenebilir. Diğer bir çözüm önerisi de arabayı çalıştırdıktan sonra hemen klimayı açmanız olacaktır. Klima içerideki buğulanmayı filtreleyerek görüş alanınızın açılmasını sağlar. Bununla birlikte sürüş esnasında bir miktar cam aralayabilirsiniz. Ancak kış aylarında cam açık gitmek konforunuzu etkileyeceğinden dolayı diğer çözüm önerilerine başvurmanızı tavsiye ederiz.

Kış Lastiklerinizi İhmal Etmeyin.

Kış lastikleri hem gizli hem de görünür buzlanma karşısında aracınızın kaymasını engelleyecektir. Bu sayede kontrolü her zaman elinizde tutmanız mümkün. Daha iyi bir yol tutuşu sağlar. Burada dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta bulunuyor. Kullandığınız standart lastiklerin yüzey alanlarından daha dar olan bir kış lastiği tercih etmelisiniz. Bu sayede yüzeye olan basınç artacak ve daha iyi bir yol tutuşu sağlanacaktır.

Silecek Lastiklerini Belirli Aralıklarla Kontrol Ettirin.

Unutmayın ki sürüş esnasında güvenliğiniz için en önemli kriter görüş alanınızın bozulmamasıdır. Bu nedenle hem yağmurlu hem de karlı günler için silecek lastiklerinizi hazır bulundurmalısınız. Silecek lastikleriniz camı iyice kavrayabilmeli ve yüzeydeki yağmur ve kar gibi dikkatinizi dağıtacak maddelerin temizliğini sağlayabilmelidir. Ancak silecek lastikleri sürekli kullanım sonucunda yıpranabilir ve eski performansını sergilemeyebilir. Bu nedenle yağışlı havalar başlamadan öncesinde silecek lastiklerinizi kontrol etmelisiniz.

Keskin Manevralardan Kaçının.

Yağmur ve karın yolda kayganlık oluşturması gibi havanın soğuk olması da buzlanmaya neden olarak kayganlığı arttırır. Bu nedenle havanın soğuk olduğu her gün araç kullanırken daha sakin olmalı ve her hareketi daha yumuşak yapmalısınız. Örneğin bir su birikintisinden geçecekseniz hızınızı düşürmeyi ihmal etmemelisiniz. Keskin manevralar ile su birikintisinden kaçmak isterken aracın kaymasına neden olabilirsiniz. Su birikintisine girildiğinde direksiyonu sıkı ve düz bir şekilde tutun.

Karlı Bölgelere Gidecekseniz Zincir Takmayı İhmal Etmeyin.

Normal bir soğuk günde kış lastikleri güvenliğiniz açısından yeterli olacaktır. Ancak kar yüksekliği belirli bir seviyenin üzerine çıkan bölgeleri ziyaret edecekseniz mutlaka zincir takmalısınız. Bununla birlikte zincir kullanmak aracın yol tutuşunu düşürecektir. Yalnızca buzlanma olan bölgelerde, dik yokuşlarda ve yoğun kar bulunan yerlerde zincir kullanmayı tercih etmelisiniz. Bu sayede aracınız kaymadan güven içerisinde bir yolculuk deneyimleyebilirsiniz. 

Araç Takip Mesafesini Arttırın.

Sizden daha yüksek ve büyük olan araçlar camınıza çamur veya su sıçratabilir. Bu nedenle takip mesafesini normalde daha fazla tutmalısınız. Bu sayede çevre araçlar nedeniyle güvenliğinizi etkileyecek her türlü olumsuzluktan korunabilirsiniz.

Hızlı Gitmeyin, Acele Etmeyin.

Olumsuz hava koşullarında en önemli nokta hız yapmamanızdır. Çünkü gizli buzlanmalar, ıslak zeminler ve benzeri durumlar aracınızın kaymasına neden olabilir. Yavaş ve temkinli olarak sürüşe devam ederseniz araca daha hakim olabilir, olası kazaların önüne geçebilirsiniz. Hızlı giderseniz araç sizin kontrolünüzden çıkacak ve kazalara davetiye çıkartacaksınız.

Güven Sürücü Kursu olarak sürücü adaylarının her hava şartlarında güvenli bir şekilde sürüşe devam etmesi için eğitimler düzenliyoruz. Bu sayede yeni ehliyet almış kişiler bile olumsuz hava koşullarında güvenli bir sürüş için gerekli donanıma sahip olabiliyor.