Başarı oranı en yüksek Denizli sürücü kursu'yuz!

Instagram Youtube Sürücü Kursu Denizli İletşim
Bizden Duyurular & Haberler

Psikoteknik Belgesi Zorunlu Hale Geliyor

29.06.2021 Psikoteknik Belgesi

İçişleri bakanlığının ilgili genelgesiyle 30 Haziran 2021 tarihinden itibaren ticari araç sürücülerinin tamamına psikoteknik belgesine sahip olma zorunluluğu getirildi.

Bu genelge ile 01.07.2021 tarihi itibariyle psikoteknik belgesine sahip olmayan sürücüler için 1.818 TL cezai işlem uygulanacak olup araç kullanmalarına da izin verilmeyecek.

Trafik Kazalarının Azaltılması

İçişleri bakanlığının psikoteknik belgesi ile aldığı bu kararın asıl amacı, insan hatalarından kaynaklanan trafik kazalarının en asgari seviyeye düşürmektir. Sürücülerin trafiğe çıktığı süreden itibaren psikoteknik testlerinde de içeriği bulunan hafıza ve hız kontrolü gibi durumlarda tepkileri ölçmek amaçlanmaktadır. Bu kapsamda psikoteknik belgesi 30 Haziran 2021 tarihinden itibaren tüm ticari araç sürücülerine mecbur hale getiriliyor.

Psikoteknik Belgesi ile Neler Uygulanıyor?

Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Merkezleri Dernek Başkanı Kutlu, “Sürücülerin reflekslerini, algılarının ve karar verme yeteneklerini ölçerek, risk grubundaki sürücüleri tespit etmek ve bu sayede insan hatasından dolayı meydana gelen trafik kazalarını en aza indirmek uygulanan psikoteknik testi, 30 Haziran 2021 tarihi itibariyle tüm ticari araç sürücüleri için mecbur hale getirildi. Son dönemlerde artan trafik kazalarının önüne geçmek amaçlı genelge yayınlayan içişleri Bakanlığı, 1 Temmuz tarihi itibariyle psikoteknik belgesi olmayan sürücülere bin 181 TL ceza kesilecek” şeklinde konuştu.

Psikoteknik Neleri Test Eder?

Zihinsel yetenek ve beceri kapsamında dikkat, anlama ve değerlendirme yeteneği, hız ve mesafe algılama, geniş görüş alanı içinde uyaran fark etme ve şekil algılamada görsel süreklilik testleri yapılıyor. Psikomotor yetenek ve becerileri kapsamında ise tepki hızı ve koordinasyon düzeyleri ölçülüyor.

Psikoteknik Belgesi Başvurular Ne Zaman?

Tüm ticari araç sürücüler psikoteknik merkezlerine 1 Temmuz tarihine kadar sabah 08:00 – 23:00 saatleri arasında gidebilecekler. Alınan değerlendirme sonucu bir psikiyatri doktorunun on onayı sonucunda e-nabız sistemine rapor olarak düşülecek olup, 1 Ocak tarihinden önce rapor alan tüm sürücülerin e-nabız uygulamalarından rapor sonuçlarını kontrol etmeleri gerekmektedir.

Yalnızca taşımacılık veya servis alanlarındaki şoförlerin değil hereksin bu teste tabii olması gerektiğini vurgulayan Kutu, “Sosyal hassasiyetimizi arttırmamız gerekiyor ve ticari araç sürücülerinin bu rapora sahip olması sonucunda bir yılda ülkemiz genelinde trafik kazalarında yüzde 10 civarında bir azalma bekliyor” dedi.

Psikoteknik Belgesi Herkes İçin Var!

03.09.2021 (3 Eylül 2021) tarihi itibariyle tüm servis şoförlerinin mesleki yeterlilik belgesi almalarının da zorunlu hale geldiğini vurgulayan Kutlu, “Mesleki yeterlilik belgesi almadan önce zaten psikoteknik belgesi alma zorunluluğu var. Ticari araç kullanıcılarının 1 Temmuz 2021 tarihine kadar mutlaka psikoteknik raporu almalarını istiyoruz. Bunun yanında sürücüler, psikoteknik merkezlerine gelmeden önce dinlenmiş olmalı ve randevu almalıdır.” şeklinde konuştu.

Psikoteknik belgesi, Denizli’de psikoteknik belgesi ve mesleki yeterlilik belgesi hakkında tüm sorularınız bize sürücü kursumuza danışabilirsiniz!