Başarı oranı en yüksek Denizli sürücü kursu'yuz!

Instagram Youtube Sürücü Kursu Denizli İletşim
Bizden Duyurular & Haberler

PSİKOTEKNİK BELGESİ

21.04.2022 denizli psikoteknik güven sürücü kursu

Trafikte her aracın kendisine ve çevresine karşı bazı sorumlulukları bulunuyor. Öncelikle araç kurallara uygun bir şekilde kullanılması ve bu sayede kendi hayatımızı güvence altına almalıyız.

Ayrıca başka araçlarda bulunan kişileri de tehlikeli davranışlarla riske sokmamalıyız. Ancak bazı sürücülerin sorumlulukları diğerlerine nazaran çok daha fazla olabiliyor. Örneğin bir TIR şoförünün kendisine ve diğer araçlara karşı sorumluluğu olmakla birlikte taşıdığı malları da güvenle yerine ulaştırması gerekiyor. Ayrıca oldukça büyük bir araç kullandığından dolayı olası herhangi bir kazada karşı tarafta çok ağır hasarlar meydana gelebilir. Bu nedenle bazı araç sürücülerinin ehliyet belgesi yanında psikoteknik ve SRC belgesi de alması gerekiyor.

Psikoteknik Belgesi Nedir?

Psikoteknik belgesi, ticari araç sürücülerinin trafiğe çıkması için alması gereken belgedir. 2918 karayolları taşımacılık yönetmeliğine göre psikoteknik testinden sürücü adaylarının başarıyla geçmesi bekleniyor. Uzun süreler boyunca araç kullanması gereken kişilerin yolculuklara dayanıklılığı ve bu süre boyunca sinir sistemlerinin durumu yaklaşık 50 dakikalık bir testle ölçülüyor. Bu belgenin geçerlilik kazanması için de öncelikle psikolog onayına daha sonra da psikiyatrist onayına ihtiyaç duyuluyor.

Psikoteknik Testi Nedir?

Bu test sayesinde sürücülerin yolculuklara her anlamda dayanıklı olup olmadığı test ediliyor. Başlıca aşağıdaki değerlere bakılarak karar veriliyor. Öncelikle uzun yolculuklarda sürücülerin göz kararması gibi nedenlerle kaza yapma riskine karşın görsel algıları ölçülür. İkinci olarak el ayak koordinasyonuna dikkat ediliyor. Psikomotor becerileri, refleksleri, dikkat dağınıklığı olup olmaması, çevresel hakimiyet gibi faktörler adayların psikoteknik belgesi alıp alamayacakları konusunda belirleyici rol oynuyor.

Psikoteknik Belgesi Kimler için Zorunludur?

Psikoteknik belgesi alması gereken kişiler için bir genelleme yapmak gerekirse tüm ticari araç sürücüleri diyebiliriz.

  • Taksiciler
  • Kamyon Şoförleri
  • TIR Şoförleri
  • Öğrencileri ve personelleri taşıyan servis şoförleri
  • Şehri içi ve şehirlerarası otobüs şoförleri
  • Minibüs ve benzeri şehir içi taşımacılık yapan şoförler

Bu kişilerin aynı zamanda ehliyet sahibi olması ve trafikte nasıl davranacağını bilmesi gerekiyor. Bu nedenle iyi bir sürücü kursu tarafından eğitim alması ve ehliyet sınavını başarıyla geçmesi gerekir. Aksi takdirde psikoteknik belgesi testinde beklenilen başarı gerçekleşemez. Sizler de Denizli bölgesinde ticari araç kullanacaksanız ve bir sürücü kursu arıyorsanız Güven Sürücü Kursu’nu tercih edebilirsiniz.

Psikoteknik Belgesi Kaç Yıl Geçerli?

Psikoteknik belgesi adayların araç kullanımındaki becerilerini ve psikolojik durumlarını ölçmeye yarayan bir test olduğundan dolayı zaman içerisinde bu değerlerin değişkenlik gösterebileceği düşünülüyor. Bu nedenle belirli aralıklarla yenilenmesi gerekiyor. Yaşa bağlı faktörler, hastalıklar ve benzeri nedenlerden dolayı kişilerin araç kullanma becerileri her 5 yılda bir yeniden ölçülmelidir. 5 yılı dolduran psikoteknik belgeleri yasal olarak geçerliliğini kaybeder.

Psikoteknik Belgesi Nereden Alınır?

Günümüzde psikoteknik belgesi veren birçok kurum ve kuruluş bulunuyor. Belirli bir ücret karşılığından bu yerlere müracaat edebilir ve testin ardından belgenizi alabilirsiniz. Ortalama 1 saat 15 dakika süren ve simülasyonlar aracılığıyla yapılan bir sınava tabi tutuluyorsunuz. Bu simülasyonlar sanki araç kullanıyormuşsunuz gibi bir ortam hazırlıyorlar. Trafikte karşınıza çıkabilecek çeşitli faktörler burada sizlere sunuluyor ve başarınız uzmanlar eşliğinde ölçülüyor. Hem bedensel hem de psikolojik anlamda sınavda başarılı bulunan kişiler psikoteknik belgesi almaya hak kazanıyorlar.

Önce Ehliyet mi Psikoteknik Belgesi mi?

Ticari araç kullanmaya ilk kez başlayacak olan kişiler hangi zorunlu belgenin önce alınması gerektiği konusunda bazı tereddütler taşıyorlar. Bu konuda ilk yapmanız gereken şey ticari araç kullanımı konusunda bir eğitim almanız olacaktır. Bu durum da yalnızca ehliyet almak ile sağlanabilir. Kişilerin araç kullanmadaki becerileri yasal olarak tespit edilir ve ehliyet verilir. Ardından ehliyetiniz ile birlikte psikoteknik kuruluşuna müracaat edebilirsiniz. Ticari araç kullanımına uygun ehliyeti bulunmayan kişilerin psikoteknik sınavına girişi yasaktır. Her iki belgenin de yasal olarak önemi büyüktür. Fakat ehliyetsiz trafiğe çıkmayacağınız gibi psikoteknik belgeniz yoksa da yine cezaya tabi tutulursunuz.

Güven Sürücü Kursu ile ticari araç kullanımına ilk adımı atmak için ehliyet alabilirsiniz. Hemen bizimle iletişime geçerek kaydınızı yaptırın, trafikte güvenle seyahat edin.