Başarı oranı en yüksek Denizli sürücü kursu'yuz!

Instagram Youtube Sürücü Kursu Denizli İletşim
Bizden Duyurular & Haberler

Engelli Bireylerin Araç Alım Hakları Nedir?

10.08.2022

Engelli bireylerin hayat kalitesini yükseltmek ve daha yaşanabilir bir hayat sunmak için bazı iyileştirmeler yapılıyor. Bu iyileştirmelerden biri de araç alım-satım sektöründe görülüyor. Güven Sürücü Kursu ile sürücü belgesi alma sürecinde, araç alırken, yapılacak ödemelerde ve daha birçok alanda devlet engelli bireylere destek sunuyor. Verilen destekler arasında en önemlileri ÖTV ve MTV muafiyeti oluyor. Engelli bireyler Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) muafiyetinden faydalanarak daha uygun bir fiyata araç satın alabiliyorlar. Peki, engelli bireylerin araç alım hakları nelerdir? Araç satın almak için şartları bulunuyor mu? Gelin birlikte öğrenelim.

Engelli Raporu ile Araç Alımı Şartları

Bilindiği üzere, araç satışlarında %45-225 oranında bir Özel Tüketim Vergisi alınıyor. Engelli raporu olan kişiler ise bu ÖTV’den muaf bir şekilde kendilerine araç satın alabiliyorlar. Fakat belirli engelli araç alımı şartları bulunuyor.

  • Araç almak isteyen engelli bireylerin 18 yaşından büyük ve T.C vatandaşı olmalıdır.
  • Hastaneden tahsis edilmiş engelli raporuna sahip olunmalıdır.
  • Eğer engelli raporu süreli ise ve süresi bitmiş ise güncellenmelidir.
  • Satın alınacak aracın motoru 1.6’ın altında olmalıdır.
  • Araç alındıktan sonra, ÖTV’den muaf bir şekilde alındığı için ilk 5 sene satılmamalıdır.
  • Eğer engel durumu %40 veya %90 ise bu kişiler H sınıfı sürücü ehliyetine sahip olmalıdır.
  • Kişinin engel durumu %90 ve üzerinde ise H sınıfı sürücü ehliyetine sahip olmasına gerek yoktur. Bu kişi için bir vasi tanınır ve vasinin ehliyete sahip olması gerekir.  

Araç satın alımlarında aracın fiyatını belirleyen önemli unsur motor silindir hacimleridir. Araç satın alımlarında aracın fiyatını belirleyen önemli unsur motor silindir hacimleridir. Bunun yanında engelli raporu ile araç alımı şartlarında fiyat da önemli bir noktadır. Motor hacmi dışında 2022 yılında verilen karara göre alınacak aracın maksimum fiyatı 450.500 TL olmalıdır.

H Sınıfı Ehliyet Nedir? Kimler H Sınıfı Ehliyet Alabilir?

Engelli raporuna sahip bireylerin aldığı ehliyet H sınıfı ehliyetidir. H sınıfı ehliyeti sahibi olan engelli kişiler araç satın alabilirler.

%90 Engelli Raporu ile Araç Alımı

%90 ve üzeri engelli bireylerin eğer araç kullanmak için bir engeli yoksa indirimden faydalanarak araç satın alabilirler. Fakat kişinin engeli araç kullanmasına da mâni oluyor ise 3. Dereceye kadar akrabaları engelli birey için araç satın alabilir.

Güven Sürücü Kursu ile Ehliyet Sahibi Olun!

Sizin de tüm yollarınız sürücü kursuna çıkmıyor mu? Gelin sizi en kolay yoldan sürücü ehliyeti sahibi yapalım. Güven Sürücü Kursu, Denizli’deki en tecrübeli ve en kaliteli sürücü kursu olarak sektörde adını en tepeye yazdırıyor. Siz de doğru bir adreste direksiyon eğitimi almak istiyorsanız, web sitemizi ziyaret etmelisiniz.

M ehliyet, A-A1-A2 ehliyet, B-B1 ehliyet, tüm bu ehliyet tipleri için bizlerle görüşme sağlayabilirsiniz. 2022 ehliyet fiyatları arasında bütçenize en uygun fiyatı sunan kursumuz, her zaman müşteri memnuniyetini ön plana koyarak ilerliyor. Siz de hemen iletişim bilgilerimize ulaşın, yeni ehliyet sınıflarında yerinizi alın!