Başarı oranı en yüksek Denizli sürücü kursu'yuz!

Instagram Youtube Sürücü Kursu Denizli İletşim
Bizden Duyurular & Haberler

Trafikte Sorumluluk Bilinci

27.03.2024 trafikte sorumluluk

Günlük hayatımızda sorumlu davranmak erdemli bireylerin gerçekleştirdiği bir özelliktir. Kişinin kendi davranışlarını veya kendi yetki alanına giren herhangi bir olayın sonuçlarını üstlenmesi aynı zamanda önemli bir adap kuralıdır.

Sorumluluk duygusuna sahip bir sürücü sadece araç kullanmayı değil aynı zamanda kendine hakim olmayı da öğrenir. Denizli Güven sürücü kursu olarak, iyi araç kullanan sürücü adayı eğitmenin de üstünde, sorumlu sürücüler yetiştiriyoruz. Şimdi sizlere trafikte sorumlu davranan bireylerin davranışlarını ve dikkat ettikleri unsurları anlatacağız.

Trafikte Sorumlu Davranmanın Faydaları

İyi bir sürücü trafik içindeki davranışlarının sorumluluğunu hem kendine hem de diğer yol kullanıcılarına karşı üstlenebilmelidir. Sürücü belgesi almaya hak kazanmış bir birey, davranışlarının sonuçlarını düşünerek hareket etmelidir. Çünkü sürücü belgesi sahibi olmak demek topluma bir söz vermek demektir. Araç kullanma yetkinliğine ve öğrendiğim bilgileri uygulamak için gerekli olan kişilik özelliklerine, sorumluluk duygusuna, psikolojik ve fiziksel uygunluklara sahibim demektir. Sürücü araç kullandığı sürece bu sözünü tutmakla yükümlüdür ve bu verdiği sözü tuttuğu takdirde kaza yapma olasılığını en aza indirir. Böylece kendisinin ve sevdiklerinin güvenli yolculuk yapmasına, toplumunda trafiği gönül rahatlığı ile kullanabilmesine sebep olur.

Diğer Kullanıcılara Karşı Sorumluluklar

Birlikte yaşadığımız bu dünyada yardımlaşma olmadan hayat sürdürülmesi zor bir hale gelmektedir. Trafik ortamı tüm yol kullanıcılarının birlikte hareket ettiği birbirinin olumlu ya da olumsuz davranışlarından etkilendiği bir ortamdır ve bu ortamda yardımlaşma çok önemlidir. Özellikle trafikte dezavantajlı gruplar olan çocukların, yaşlıların ve engellilerin yardıma daha fazla ihtiyacı olabilir. Güvenli bir trafik ortamı sağlamak için her sürücünün dezavantajlı grupta yer alan bu yol kullanıcılarına daha fazla dikkat etmesi gerekir. Hayatımızın her döneminde insanlara yardımcı olmak bir insanlık değeri olduğu gibi trafikte bu değerin daha da ön plana çıkarılması gerekir. Trafik kuralları insanların can ve mal güvenliğini korumak ve olumsuz davranışları önlemek için konulmuştur. Tüm canlıların hayatlarını korumak için trafikte sorumluluğunu bilerek hareket etmek ve trafik kurallarına uyarak araç kullanmak gerekir.

Uykusuzluk ve Yorgunluk Durumlarında Araç Kullanmamak

Uykusuz ve yorgun olarak yola çıkmak kazaya davetiye çıkarmak demektir. Araç kullanımı sürücüyü bedenen ve ruhen yorabilen bir unsurdur. Bu nedenle araç süren birinin belli bir süre sonra dikkati ve konsantrasyonu dağılabilir, üzerine yorgunluk çöker. Bu konu ticari taşıt kullanan kamyon, çekici ve otobüs şoförleri için özel olarak sözleşmeler ile kontrol altına alınmıştır. Lakin diğer araç sürücüleri bunun dışında kalmış, inisiyatif kendilerine bırakılmıştır. Bu yüzden bizlere verilen bu sorumluluğa doğru davranışlarla karşılık vermeliyiz. Yolculuk sırasında uykunuz geldiyse, gözleriniz kapanıyorsa, odaklanma zorluğu çekiyorsanız sürüş yeteneğinin azalmış demektir. Bu durumda kendinizi ve trafiği tehlikeye atmayacak bir lokasyonda durup mola vermelisiniz. Böylelikle hem kendi can sağlığınızı hem de diğer trafik unsurlarının can sağlığını korumaya almış, sorumlu bir davranışta bulunmuş olursunuz.

Dikkat Dağınıklığının Etkisi

Seyir halindeyken yüksek sesle müzik dinlemek dışarıdan gelen uyarıları duymamıza sebep olur. Aynı şekilde cep telefonu ile konuşmak navigasyona odaklanmak hatta mesajlaşmak sürücünün dikkatinin dağılmasına sebep olan unsurlardır. Telefonla oynamak, aynaların ayarlı olup olmadığını kontrol etmek, koltuk ayarını yapmak hatta emniyet kemerinin takılması gibi davranışları araç seyir halindeyken değil araç hareket etmeden önce yapmalısınız. Böylece sürücü belgesi almış biri olarak yapmanız gereken sorumlulukları gerçekleştirmiş olursunuz.

Alkol Kullanımının Sorumluluk ile Bağlantısı

Alkol insanların yaşantısını en çok etkileyen unsurlardan birisidir. Alkol kullanımı sürücülerin tepkilerini yavaşlatır, dikkatini azaltır ve motor becerilerini etkiler. Bu nedenle sorumlu sürücüler alkol kullanımından kaçınmalı ve alkollü iken araç kullanmamalıdır. Alkolün sürüş üzerindeki olumsuz etkileri ve alkollü araç kullanımının doğurduğu yaptırımlar ehliyet kursu sırasında verilen teorik eğitimlerde de vurgulanır. Sorumlu sürücüler alkol kullanımının yol açtığı risklere karşı duyarlı olmalı ve trafikte daha güvenli bir ortam yaratmak için üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidirler.

Genel çerçeveden bakıldığında trafikte sorumluluk bilinci sürücülerin çevrelerine saygılı olmalarını, kurallara uymalarını ve dikkatli bir şekilde hareket etmelerini içerir. Genel trafik adap kurallarıyla da bağlantılı olan sorumluluk bilinci, daha güvenli bir trafik için çok önemlidir. Henüz ehliyet eğitimi almamış geleceğin sürücü adayları Güven Sürücü Kursumuzu tercih ederek sürücü belgesi almaya bir adım daha yaklaşabilirler. Denizli'de bulunan en uygun fiyatlı ehliyet kursu olarak sizlere bu sene ehliyetli olmaya davet ediyoruz.