Başarı oranı en yüksek Denizli sürücü kursu'yuz!

Instagram Youtube Sürücü Kursu Denizli İletşim
Bizden Duyurular & Haberler

Aday Sürücü Belgesi

02.04.2024 aday sürücü belgesi denizli

Aday sürücü belgesi denildiğinde aklınıza ehliyet almak için geçirdiğimiz süreç geliyor olabilir. Buna tamamen yanlış diyemeyiz fakat aday sürücü belgesi tanımı bundan çok daha kapsamlı ve her sürücünün dikkat etmesi gereken bir dönemi kapsıyor.

Güven Sürücü Kursu olarak hazırladığımız bu yazımızda aday sürücü belgesi almak için gerekli şartları ve aday sürücülük sürecinde uymanız gereken kuralları sizinle paylaşacağız.

Aday Sürücü Belgesi Tanımı

Resmiyette yer alan tanıma göre 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren ilk defa sürücü belgesi alanlar ile herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilmiş olup da yeniden sürücü belgesi alanlar belgenin alındığı tarihten itibaren iki yıl aday sürücü olarak kabul edilir.

Bu tanımdan anlaşılacağı üzere aday sürücü belgesi aslında ehliyet almaya hak kazandıktan sonra geçerli olan iki yıllık bir süreci ifade etmektedir. Aslında sürücü belgesi ile aynı olan bu belge sadece alındıktan sonraki ilk iki yıllık süreci kapsadığı için aday sürücü belgesi adını taşır. İki yıllık süreç dolduktan sonra artık aday sürücülükten çıkmış olursunuz. Aday sürücülük süreniz sona erdiği zaman hiçbir işlem ve değişiklik yapmadan, kurallara uyarak trafikte araç kullanmaya devam edebilirsiniz.

Aday Sürücü Belgesi Taşımanın Şartları ve Uyulması Gereken Kurallar

Aday sürücü belgesi alabilmek için öncelikle bir ehliyet eğitimi almanız gerekiyor. Bu yüzden eğer Denizli Güven Sürücü Kursu gibi iyi eğitim veren bir ehliyet kursuna yazılıp başarılı bir şekilde ehliyet sınavlarınızı tamamlamanız gerekir. Sınavları geçerek sürücü belgesi almaya hak kazandıktan sonra ehliyet almak için gerekli başvurunuzu yapıp sürücü belgenizi alıyorsunuz. Aday sürücülük işte bundan sonra başlıyor. Aslında aldığınız belge farklı ya da aday sürücülere özel bir belge değil. Sadece 2 yıl boyunca belli kurallardan dolayı ehliyetinizin iptal edilme ihtimali olduğu için aday sürücü belgesi adını alıyor.

Çoğu yeni sürücü belki bu kuralı bilmiyor olabilir fakat sürücü belgenizi aldığınız tarihten itibaren 2 yıl boyunca bazı trafik kurallarına uymadığınız tespit edilirse ehliyetinizi kaybetme riski taşıyorsunuz. Ehliyetinizi kaybetmenize sebep olabilecek bu kurallar şu şekildedir:

  1. Trafik ışıklarına uyma (kırmızı ışık ihlali) kuralının 3 kez ihlal edilmesi,
  2. Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı maddelerinin etkisi altında araç sürme (0.20 promil) ve ceza puanı (75 puan) uygulaması, puanlama ve trafik kazası nedeniyle sürücü belgelerinin geri alınması,
  3. Hız sınırlarının 3 kez ihlal edildiği tespit edildiğinde,
  4. Sağa ve sola dönecek olan sürücülerin uyması gereken kuralların ve sağa sola dönüşlerde sürücüler kurallara uygun olarak geçiş yapan yayalara varsa bisikletlilere ve sola dönüşlerde sağdan ve karşıdan gelen trafiğe ilk geçiş hakkını vermek zorundadır kuralının 3 kez ihlal edildiği tespit edildiğinde,
  5. Sürücüler, görevli bir kişi ya da ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışları ile yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, varsa buralardan geçen ya da geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermek zorundadırlar, kuralının 3 kez ihlal edildiği tespit edildiğinde,
  6. Sürücülerin ve yolcuların koruyucu tertibat kullanma zorunluluğu (emniyet kemeri) kuralının 3 kez ihlal edildiği tespit edildiğinde,

Bu kurallardan bir tanesi ya da birden fazlası işlendiğinde, ceza puanı toplam 75 ceza puanını aşması durumunda sürücü belgesi trafik görevlilerince iptal edilir.

Kurallar biraz uzun ve kafa karıştırıcı gelmiş olabilir fakat kuralları net bir şekilde eksiksiz olarak aktarabilmek adına direkt olarak sizlerle paylaştık. Bu trafik kuralları sadece ehliyetinizi kaybetmemek için değil aynı zamanda sizlerin ve trafikteki diğer kişilerin can güvenliğini sağlamak için de çok önemlidir.

Aday Sürücü Belgesi İptal Edilenlerin Yeniden Belge Alabilmek İçin Yapılması Gereken İşlemler

Aday sürücü belgesi iptali demek ehliyetinizin iptali demektir bu yüzden sürücü belgesi iptal edilen herkes gibi yeniden bir ehliyet kursuna yazılarak gerekli sınavları başarılı bir şekilde tamamlamanız gerekir. Sürücü kursuna yazılabilmeniz için ilk defa kayıt yaptırdığınız zamandan farklı olarak ekstra belgelere sahip olmalısınız. Kayıt yaptırırken yanınızda psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesi sonucunda sürücülüğe dair bir engel bulunmadığını gösteren belge ve varsa iptal nedenlerinde yer alan geri alma süreleri kadar zamanın geçtiğini gösteren belge bulunmalıdır. Gerekli şartları karşıladıktan sonra sürücü kursuna kayıt yaptırarak yeniden sürücü belgenize kavuşabilirsiniz. Tüm işlemlerinizi kolaylıkla gerçekleştirmek istiyorsanız Güven Sürücü Kursuna hemen şimdi kayıt yaptırmak için bize ulaşabilirsiniz.