Başarı oranı en yüksek Denizli sürücü kursu'yuz!

Instagram Youtube Sürücü Kursu Denizli İletşim
Bizden Duyurular & Haberler

Araba Hararet Göstergesi Nedir? Hararet Göstergesi Kaç Olmalı?

31.08.2022

Yaz aylarında araç kullanımına çok daha dikkat etmemiz gerektiğiniz hepimiz biliyoruz. Sıcak havalarda uzun süre araç kullanımı birçok sorunu beraberinde getirebiliyor. Fakat endişe yapmanıza gerek yok. Aracınızda bulunan gösterge paneli aracınız ile alakalı bir sorun oluşturunca işaretleri ile size bilgi veriyor. Lastik basıncı göstergesi, hararet göstergesi, akü göstergesi, yağ basıncı göstergesi gibi birçok gösterge sayesinde sürekli kontrol halinde olan arabanız, bir sorun ile karşılaştığında bunu size hemen bildiriyor.

Özellikle yaz aylarında en çok hararet göstergesi ile karşı karşıya kalıyoruz. Hararet dediğimiz terim, aracınızın motorunun aşırı ısınmasına bağlı olarak su kaynatması için yapılan bir adlandırma. Eğer gösterge panelinde bulunan hararet göstergesi size işaret veriyorsa, bunun anlamı motorun aşırı ısınması ve aracınızın soğutma işlemini yeterli miktarda yapamadığıdır.

Hararet Göstergesi Nedir?

Aracın mekanizmasına bağlı olarak araç kullanımlarında motor silindirleri arasında yakıt yakımı meydana gelir ve bunun sonucunda ısı oluşur. Bu ısının artmaması için soğutma sistemi devreye girer ve aracın ısısı kontrol altına alınır. Eğer ısı oluştuktan sonra hava veya sıvı alternatifleri bulunan soğutma sistemi devreye girmiyorsa ısı artışı meydana gelir ve hararet göstergesi yanmaya başlar.

Araçlar Kaç Derecede Hararet Yapıyor?

Araçların hararet göstergesi normal bir kullanımda 85-90 derece arasında oluyor.  Hem benzinli araçlarda hem de dizel araçlarda hararet göstergesinin aralığı 80-90 olmalıdır. Eğer hararet göstergesi 90 derece üzerinde gösteriyor ise bir problem var demektir. Örneğin aracınızın gösterge panelinde bulunan hararet göstergesi 95 gözüküyor ise, motorunuz aşırı ısınmış anlamına gelir.

Hararet göstergesi 90 dereceyi aşmış, 120 derece civarında gösteriyorsa büyük bir tehlike var demektir. 120 derecenin üzerine çıktığında silindir kapak contasının yanması ve silindir kapağının çatlaması gibi büyük sorunlar karşınıza çıkabilir. Böyle bir durumda araç kullanmayı bırakıp en kısa sürede sorunu çözmek için adım atmalısınız.

Arabanın Hararet Yapma Sebepleri

Aracınızın hararet yapmasının en büyük sebebi soğutma sisteminde bir problem olmasıdır. Eğer soğutma sisteminde sıvı azaldıysa veya fanı bozulduysa aracınız hararet yapabilir. Bunun haricinde vantilatör kayışının kopması ve devirdaim pompasında sorun çıkması da aracınızın hararet yapma sebeplerinden birkaçı.

Soğutma Sistemi Bakımı Yapın!

Gördüğünüz gibi soğutma sisteminin olağan akışında çalışmaması, birçok sorunu önünüze seriyor. Bu yüzden mutlaka soğutma sistemi bakımını yaptırmalı, aracınızın hararet yapmasını önlemelisiniz. Öncelikle soğutma sıvısını kontrol etmeli, gerektiğini takdirde değiştirmelisiniz. Buna ek olarak antifiriz su değişimini yapmalı, hararet müşürü kontrolünü unutmamalısınız. Radyatör hortumunun ve soğutma fanının kontrolünü aksatmayarak değişimini yapmalısınız. Tüm bunlar aracınızın daha uzun süre kullanılabilmesi için oldukça önemli detaylar. Ben aracıma iyi bakmak istiyorum, kısa sürede eskimesini istemiyorum diyorsanız tüm dediklerimizi uygulamalısınız.

Ehliyet Sahibi Olmak Artık Çok Kolay!

Ehliyet sahibi olmak isteyenler ama stres yapanlar buraya! Ehliyet sahibi olmak artık çok kolay. Kolay öğrenemem, direksiyonu iyi kullanamam, trafikte sıkıntı yaşarım diyenler hemen bizlere kulak versin. Güven Sürücü Kursu ile siz de kolaylıkla araba kullanmayı öğrenebilir, dilediğiniz her yolculukta gönül rahatlığıyla araç kullanabilirsiniz. Profesyonel eğitim almak istiyorum ve iyi bir sürücü olmak istiyorum diyorsanız Denizli’nin en iyi sürücü kursu sizlerle. Hemen bizimle iletişime geçin ve en kısa sürede sürücü belgesi sahibi olun.