Başarı oranı en yüksek Denizli sürücü kursu'yuz!

Instagram Youtube Sürücü Kursu Denizli İletşim
Bizden Duyurular & Haberler

Minibüs Ehliyeti Nasıl Alınır? D1 Sınıfı Minibüs Ehliyeti

08.02.2023

Minibüs kullanmak isteyenlerin alması gereken D1 sınıfı ehliyet, kendine özel bazı şartlar içeren bir ehliyet türüdür.

Özellikle minibüs kullanmanın diğer araçlara göre daha zor olmasından ötürü, ehliyetini almak için de sürücülerin ekstra özelliklere sahip olması gerekiyor.

D1 sınıfı ehliyet aslında karşımıza 2016 yılında çıkmaya başladı. Geçmiş yıllarda bulunmayan bu ehliyet türü, 2016 yılından bu yana minibüs, kamyonet ve traktör kullanmak isteyen her sürücünün alması gereken bir sürücü belgesi. Daha önce B sınıfı ehliyete sahip sürücü adayları saydığımız bu araç türlerini kullanabiliyordu. Fakat 2016 yılında yürürlüğe giren D1 sınıfı ehliyeti sonrası, yaşı tutan ve büyük araçları kullanmak isteyen sürücü adayları minibüs ehliyeti almak zorunda.

Minibüs Ehliyeti Nedir?

Minibüs ehliyeti, sürücüyle birlikte toplam 17 kişi taşıyan araçları kullanmak isteyen sürücülerin alması gereken bir ehliyet türüdür. Toplam 17 kişiye kadar insan taşıyan araçların tümünde, şoförler minibüs ehliyetine sahiptir. Eğer kullanılacak araçtaki kişi sayısı 17’yi aşıyorsa, farklı bir ehliyet türü karşınıza çıkacaktır. Eğer siz de minibüs şoförü olmak istiyorsanız mutlaka D1 sınıfı minibüs ehliyeti almalı, direksiyon eğitimi için Güven Sürücü Kursu ile iletişime geçmelisiniz.

D1 Sınıfı Minibüs Ehliyeti Şartları

İlk karşımıza çıkan şart, D1 sınıfı sürücü ehliyeti almak isteyen kişilerin daha önceden B sınıfı ehliyete sahip olması gerekiyor. Bu şartın asıl getirilmesinin sebebi, minibüs kullanacak kişilerin tecrübeli birer sürücü adayı olmasının istenmesidir. Yüksek sayıda insan canı taşıyacak bu araçların şoförlerinin trafikte iyi bir tecrübeye sahip kişiler olması en önemli detaylardan biri.

Minibüs ehliyeti almak isteyenler için aranan şartlardan bir diğeri ise, 21 yaş şartıdır. Eğer D1 sınıfı ehliyet almak istiyorsanız, 21 yaşınızı doldurmuş olmanız gerekiyor. Minibüs, kamyonet, traktör ve otobüs gibi araçları kullanabilecek minibüs ehliyetli kişiler, 21 yaşını doldurmuş kişiler olmalıdır. Eğer yaşınız 24 ve üzeri ise, D sınıfı otobüs ehliyeti de alabilirsiniz. D sınıfı otobüs ehliyeti kullanılacak araç türü bakımından daha geniş bir ehliyet sınıfıdır.

SRC Belgesi – Psikoteknik Belgesi

D1 sınıfı veya D sınıfı sürücü ehliyeti sahibi olmak isteyen kişiler, yolcu taşımacılığı yapmak istiyorsa almaları gereken bazı belgeler gerekiyor. Ticari bir amaç güderek alınan D sınıfı ehliyetlerde SRC belgesi ve psikoteknik belgesi alınmalıdır. SRC belgesi almak için de yine kişinin B sınıfı ehliyet sahibi olması gerekiyor.

D1 Sınıfı Ehliyet Alanlar Hangi Araçları Kullanabilir?

Minibüs ehliyeti olarak adlandırılan D1 sınıfı ehliyetine sahip kişilerin kullanabileceği araç türleri sadece minibüs ile sınırlı değil. En fazla 9 kişi içine alan otomobiller, kamyonetler, traktörler ve motosikletler de D1 sınıfı minibüs ehliyetine sahip sürücüler tarafından kullanılabilir.

Denizli Sürücü Kursu ile D1 Sınıfı Ehliyet

Eğer B sınıfı ehliyete sahipseniz ve 21 yaşını doldurduysanız, D1 sınıfı ehliyet almak için Denizli’nin en iyi direksiyon eğitim kurumu olan Güven Sürücü Kursu ile görüşebilirsiniz. 10 koltuklu minibüslerde verilen direksiyon eğitimleri ile profesyonel bir sürücü olmak, sürücü kursumuz ile oldukça mümkün.

B sınıfı ehliyet sahibi değilseniz de kurumumuza başvuruda bulunabilirsiniz. Eğitimli direksiyon hocaları ile alacağınız hem teorik hem pratik eğitimler ile her bir sürücü adayını ehliyet sahibi yapıyoruz! Sizler de minibüs, traktör, otomobil ve kamyonet gibi taşıtları kullanabilmek ve yolcu taşımacılığı yapmak istiyorsanız ilk adresiniz Güven Sürücü Kursu olmalı. Gerekli belgeler ve D ehliyet sınıfı hakkında bilgi almak için web sitemiz üzerinden bizlerle iletişime geçebilirsiniz.