Başarı oranı en yüksek Denizli sürücü kursu'yuz!

Instagram Youtube Sürücü Kursu Denizli İletşim
Bizden Duyurular & Haberler

Emniyet Kemerinin Tarihçesi

26.09.2022 denizli ehliyet emniyet kemeri

Emniyet kemeri, araba kullanan ve arabada yolcu olarak yer alan herkesin kullanması gereken ‘koruyucu düzenek’ olarak biliniyor.

Emniyet kemerinin temel işlevi, çarpma anında oluşması ön görülen etkileri azaltmaktır. Bu bağlamda emniyet kemerinin asıl görevi, kazayı önlemek değil; meydana gelen kazalarda yaşanan, başta kafa ve göğüs yaralanmaları olmak üzere her türlü darbenin etkisini minimum düzeye indirmektir. 

Dünya üzerinde günden güne gelişen trafik güvenliği, geçirdiği evrelerle birlikte, emniyet kemerinin ortaya çıkmasına ve emniyet kemerinin tüm araçlarda temel bir güvenlik unsuru olmasına neden olmuştur.

Özel araçlarda kullanılan emniyet kemerinden, servis araçlarında kullanılan emniyet kemerine kadar hepsinin ayrı bir gelişim süreci vardır. Emniyet kemerinin tasarımları, yasaların yürürlüğe konulmasıyla çeşitlenerek yaygınlaşmıştır.

1903 yılında Gustave Liebau tarafından icat edilen emniyet kemeri, günümüzdeki haliyle ilk kez 1953 yılında üretilerek, araçlardaki yolcuların ve sürücülerin kullanımına sunulmuştur.

Emniyet Kemeri Nasıl Takılmalı?

Otomobildeki en önemli güvenlik öğelerinden biri olan emniyet kemeri, koltuğun sol ya da sağ üst tarafında bulunan, kapının olduğu tarafta yer alan gözden alınarak omuzdan bele kadar indirilir ve koltuğun alt çaprazında yer alan turuncu renkli güvenlik tokasına takılarak sabitlenir. Emniyet kemeri takılırken dikkat edilecek en önemli husus, emniyet kemerinin bel hizasından geçmesidir. Kemer, göğüs kafesinde boşluk olmadan gergin bir şekilde konumlandırılmalıdır ve emniyet kemerinde yükseklik ayarı yapılırken, çukurda kalan omuz başı ile boyun arasındaki bölge referans alınmalıdır.

Trafikte herkesin can güvenliğini koruyan en önemli unsur, bildiğimiz gibi emniyet kemeridir. Bu yüzden eğer siz de bir sürücüyseniz, emniyet kemeri takımına dikkat etmeniz gerekiyor. Hala sürücü değilseniz ve sürücü belgesi sahibi olmak istiyorsanız da Güven Sürücü Kursu ile iletişime geçebilirsiniz.

Emniyet Kemerinin Önemi Nedir?

Emniyet kemeri takmanın yararları, meydana gelen kazaların sonrasında, verilerle açığa çıkmaktadır. Özellikle ölümlerin ve ağır yaralanmaların yaşandığı çarpışmaların neticesinde, emniyet kemeri takmanın önemi dünya genelinde kabul edilmiştir ve emniyet kemerinin kullanım zorunluluğu yasalaşmıştır.

Birçok sürücü, kısa yolculuklarda emniyet kemerinin gerekli olmadığını düşünse de emniyet kemeri kullanımının en önemli olduğu zaman, kısa mesafe yolculuklarıdır. Çünkü ölümlü trafik kazalarının yüzde 80′ i sürücülerin evlerine 30-35 kilometre uzakta ve saatte 55-60 kilometre hızın altında gerçekleşmektedir.

Emniyet Kemeri Ölüm Riskini Düşürür Mü?

Emniyet kemerinin yaşanan kazalarda ölüm riskini azalttığı, verilerle kanıtlanmıştır.  Üç noktalı emniyet kemerleri; otomobildeki yolcuların ağır yaralanma risklerini %45, kamyonetlerde ise %60 oranında azalmaktadır.

Ölümle sonuçlanan kazalarda emniyet kemeri kullananların %24,8'i hiç zarar görmeden kazayı atlatırken; emniyet kemeri kullanmayanlarda bu oran %6,3 olarak bilinmektedir.

Ön koltukta emniyet kemeri kullanımı yaygınlaşmaya başlasa da arka koltukta emniyet kemeri kullanımı hala beklenen bilinç düzeyine ulaşmamıştır. Oysaki emniyet kemeri kullanımının arka koltukta meydana gelen ölüm ve yaralanmaların üçte ikisini, ön koltukta yaşanan ölümlerin ise %6’sını önlediği kanıtlanmıştır.

İngiltere Ulaşım Araştırma Laboratuvarı analizlerine göre, ön koltuk yolcularının tamamına yakınının emniyet kemeri takmasına rağmen; daha düşük oranda emniyet kemeri kullanan arka koltuk yolcularının yaralanma riskinin 2 kat, fırlatılma riskinin ise 7 kat daha fazla olduğu saptanmıştır. Emniyet kemeri kullanımının zorunlu olduğu ülkeler ise ölüm ve yaralanma oranları, kullanımın zorunluluğu olmayan ülkelere göre %40 daha azdır.

Sürücü Ehliyeti Sahibi Olmak İsteyenler, Dikkat!

Denizli’nin en iyi sürücü kursu olarak hafızalara kazınan Güven Sürücü Kursu ile siz de ehliyet sahibi olabilirsiniz. Özel direksiyon eğitmenleri, profesyonel teorik eğitimler ve ayrıcalıklı eğitim sistemi ile tüm sınavlarda başarı sağlamak bizimle çok daha kolay. Hemen iletişim bilgilerimizden bize ulaşın ve trafikte siz de yer alın!