Başarı oranı en yüksek Denizli sürücü kursu'yuz!

Instagram Youtube Sürücü Kursu Denizli İletşim
Bizden Duyurular & Haberler

Alkollü Araç Kullanmanın Cezaları Nelerdir

18.10.2022 denizli sürücü kursu alkollü araç kullanma cezası

Hepimiz sürücü ehliyeti alırken trafikte doyasıya gezmeyi ve aracımızı gönül rahatlığıyla kullanmayı hedefliyoruz. Fakat şunu bilmelisiniz ki sürücü belgesi sahibi olduğunuz takdirde hem kendinize hem de trafikteki diğer sürücülere karşı belirli sorumluluklarınız bulunuyor.

Eğer bu sorumlulukları yerine getirmezseniz, kendinizin ve karşınızdakilerin canını tehlikeye atabilirsiniz. Bu yüzden trafikte, kuralları çiğnediğiniz zaman birtakım cezalarla karşılaşabilirsiniz.

İşte alkollüyken araç kullanmamak, sürücü olarak sahip olduğunuz sorumlulukların belki de en başında yer alıyor. Alkol, muhakeme yeteneğinizi kısıtladığı ve gerçeklik algınızı düşürdüğü için trafikteyken etkisinde olunmaması gereken bir madde. Eğer sizler alkollüyken trafiğe çıkarsanız büyük kazalara ve can kayıplarına davetiye çıkartmış olursunuz.

Alkollü araç sürmemek, trafikte başkalarına karşı olan sorumluluklarınızı öğrenmek ve örnek bir sürücü olmak istiyorsanız sizler de Güven Sürücü Kursu’nun eğitimlerine katılabilirsiniz. En iyi Denizli sürücü kursu olan kurumumuzda, sizlere üst düzey bir sürücü eğitimi veriyor ve sizi trafiğe hazırlıyoruz. Yaşayabileceğiniz olaylar karşısında hızlı refleksler göstermenizi sağlıyor ve aynı zamanda üst düzey direksiyon eğitimi sayesinde hayallerinizi gerçeğe döküyoruz. Sizler de hemen bizlere başvurarak düşük harç ücreti, üst düzey eğitim garantisi ve çıkmış ehliyet soruları ile hayallerinize bir adım daha yaklaşabilirsiniz.

Alkollü Araç Kullanmanın Zararları

Alkol, vücudumuz için oldukça toksik bir maddedir. Başta karaciğer hastalıkları ve kanserler olmak üzere pek çok ölümcül hastalığa davetiye çıkartır. Bunun yanında, sürücü ehliyeti olanlar için ise alkol oldukça tehlikeli sonuçlar meydana getirebilir. Alkol merkezi sinir sistemimizde de toksik bir etki yaparak konvülsiyonlara yol açar. Beyin tam olarak görevlerini yerine getiremediği için başta motor becerilerimiz olmak üzere pek çok yeteneğimizi kaybederiz. Dikkat ve reflekslerin son derece önemli olduğu trafik şartlarında ise bu durumda bulunmak büyük bir risk ve oldukça önemli bir hatadır.

Alkollü araç kullandığınız takdirde yola tam anlamıyla odaklanamaz ve çevrenizdeki araçları dikkatli takip edemezsiniz. Bunun yanında ne kadar hızlı gittiğinizi algılayamaz, duruş mesafenizi ölçemezsiniz. Aynı şekilde ellerinizi ve ayaklarınızı efektif bir biçimde kullanamadığınız için manevraları, fren mesafesini ve direksiyonu ayarlamakta güçlük çekersiniz. İşte tüm bunlar da büyük kazalara davetiye çıkaran önemli unsurlardır. Alkol tüketimi kişisel bir karar olsa da alkol tükettiğinizde trafiğe çıkmamak bir zorunluluktur. Başkasının canına potansiyel bir tehdit oluşturmamak, sürücü ehliyetinizi kaybetmemek, anayasanın dışına çıkmamak ve bir ceza ile karşılaşmamak için kesinlikle alkollü bir şekilde trafiğe çıkmamalısınız. 

Alkollü Araç Kullanmanın Cezaları

Alkollüyken araç kullanmanın çeşitli cezaları bulunuyor. Para cezasından hapis cezasına kadar uzanabilen bu süreçte, kaç defa alkollü araç kullandığınıza göre farklı yönergeler uygulanıyor. Ayrıca alkollüyken bir trafik kazasına karışırsanız, kasko ve trafik sigortası hasarınızı karşılamıyor.

  • Eğer ilk defa alkolden dolayı trafik cezası alıyorsanız, 1823 TL para cezası ödemeniz gerekiyor. Bunun dışında aracınız trafikten men ediliyor ve 6 ay boyunca sürücü ehliyetinize el konuluyor.
  • İlk cezanın ardından ikinci defa alkollü bir biçimde trafiğe çıkarsanız, 2287 TL para cezası ödemeniz gerekiyor. Yine aynı şekilde aracınız trafikten men ediliyor ve bu sefer 2 yıl süreyle sürücü ehliyetinizi geri alamıyorsunuz.
  • Eğer 2. Cezanın ardından 3. Kez de trafikte alkollü yakalanırsanız, bu sefer 3675 TL para cezası ödemeniz gerekiyor. Bunun dışında aracınız trafikten men ediliyor, 5 yıl boyunca ehliyetinize el konuluyor ve değişen oranlarda hapis cezası alıyorsunuz.

Sizler de bu risklerle karşılaşmamak, trafik kurallarını öğrenmek ve iyi bir şoför olmak istiyorsanız Güven Sürücü Kursu’na başvurabilirsiniz. En iyi Denizli direksiyon eğitmeni eşliğinde özel dersler ve kusursuz bir ehliyet eğitimi için sizler de şubelerimize uğramayı sakın unutmayın!