Başarı oranı en yüksek Denizli sürücü kursu'yuz!

Instagram Youtube Sürücü Kursu Denizli İletşim
Bizden Duyurular & Haberler

SÜRÜCÜ KURSLARI YENİ YÖNETMELİK YAYINLANDI

03.06.2013

Milli Eğitim Bakanlığı, ehliyet almayı zorlaştıran ve sürücü kurslarına kolaylıklar getiren birtakım yeni düzenlemeler yaptı.Özellikle büyükşehirlerde kursa uzaklığından dolayı atıl duruma düşen pistlerin kullanımı zorunlu olmaktan çıktı. İsteyen kurs sahipleri bundan sonra direksiyon eğitiminin bir kısmını simülatörde verebilecek.

 

Yönetmelikte en büyük değişiklik direksiyon sınavlarındaki puanlama sisteminde yapıldı. Önceki yönetmeliğe göre, 100 puan üzerinden belirli kriterlere göre değerlendirme yapılıyordu. Hata yapıldığında puan düşülüyordu. Yeni mevzuatta bu sistem kaldırıldı. Artık emniyet kemerini takmayan, ayna ve koltuk ayarlarını kontrol etmeyen sürücülerin sınavı en başta sona ermiş sayılacak. Ders saati sayısının beşte birinden fazla devamsızlığı bulunanların kayıtları silinecek.

Yeni yönetmeliğe göre bütün sertifika sınıflarında trafik ve çevre dersi 16, ilkyardım dersi 8, araç tekniği dersi 6 saat teorik olarak verilecek. Üç kategoride yapılan yazılı sınav artık AB ülkelerinde olduğu gibi bir bütün olarak tek sınav üzerinden değerlendirilecek. Yönetmelik, sürücü kurslarının kabusu haline gelen pist zorunluluğunu da kaldırdı. Önceki yönetmeliğe göre kurslar direksiyon derslerinin yarısını eğitim pistinde, yarısını da akan trafikte vermek zorundaydı. Küçük şehirlerde sorun teşkil etmeyen pist şartı büyükşehirlerde pistin kursa uzaklığından dolayı neredeyse hiç uygulanmıyordu. Artık isteyen sürücü kursu, eğitim pistinde, dileyen de simülatörde direksiyon eğitimi verebilecek. Direksiyon eğitim simülatörlerinin, gerçek araç donanımlarına, algı ve refleks ölçen senaryolara sahip olması, her sürücü adayına ait eğitim kayıtlarını ve sonuçlarını arşivleyebilmesi şartı aranacak. Direksiyon derslerine, kursiyerin akan trafiğe çıkacak düzeye ulaştığına karar verilinceye kadar eğitim alanında veya simülatör üzerinde devam edilecek. Kursiyerler için direksiyon eğitimi dersleri şehir içi ve şehirlerarası karayollarında akan trafikte yapılacak. Bundan sonra artık her türlü şartta araba kullanabilen kişi sürücü belgesi alacak. Sınav süresi de 15 dakikadan 30 dakikaya çıkarıldı. Uygulama sınavında iki araç arasına park etme, yokuşta arabayı durdurup kaldırabilme ve zor şartlarda araç kullanabilme becerisi aranacak. Bunları yapamayanlar ehliyet alamayacak. Ehliyet alacaklarda ‘en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olmak’ şartı da uygulanmaya devam edecek.